Ve Vimperku vzniká pocitová mapa bezpečí

Vimperk – Vimperská radnice se pustila do zajímavého projektu – sestavuje takzvanou pocitovou mapu bezpečí. Zjišťuje, jaká místa ve městě připadají lidem riziková a proč. Podle toho pak nastavuje bezpečnostní opatření. Celý projekt odstartovaly podzimní události, kdy se ve městě vyostřilo sociální napětí.

26. listopadu se na vimperském náměstí konal mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti. Večer v restauraci její příznivci napadli zpěvačku Tonyu Graves. Právě rasové nepokoje a drogová kriminalita jsou dva hlavní problémy, které trápí místní i radnici. Proto teď město zpracovává mapu, která pocity obyvatel odrazí. Děti, mládež a senioři vykřičníkem označují místa, kde podle nich není bezpečno.

Mapa jednoznačně určí nejkonfliktnější místa. Na ně se pak zaměří pozornost policie i městských kamer. Své statistiky přidává i policie. „Problémem není zvýšená kriminalita, což dokládají naše statistiky,“ uvedla mluvčí Policie ČR Prachatice Martina Joklová. Jako jednu z nejproblémovějších lokalit označují lidé autobusové nádraží.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)