Česko se připravuje na klimatické změny

Jižní Čechy – Česko se začíná připravovat na sucho. Kvůli klimatickým změnám zřejmě bude v následujících desetiletích méně vody. Ministerstvo zemědělství proto vytipovalo 60 míst, kde by mohly vyrůst přehrady, tedy nové zásobníky pro období sucha. Jedním z nich je i nádrž na jihočeské říčce Černé. Proti ní ale protestují lidé žijící podél celého toku.

Samota Děkanské Skaliny. Petráskovi zde v bývalém mlýně na břehu říčky provozují v létě penzion. Novou přehradu nad sebou nechtějí. „Bojíme se, že v řece nebude voda, když se tam postaví přehrada. Turisti samozřejmě přestanou jezdit. Nehledě na to, že tam nebudou ryby a raci,“ uvedla paní Irena Petrásková a soused, majitel pozemků v okolí penzionu Ondřej Mondek, doplnil: „Podle mne je to úplný nesmysl. Jeden z mála nedotčených kousků přírody tady v kraji a najednou tady začnou budovat vodní plochu.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

V blízkém Benešově nad Černou jsou také proti. Radnice teď nechala vyčistit koryto, firma přes Černou buduje nový most. Podle starostky Veroniky Korchové (KDU-ČSL) je další přehradní nádrž na tak malém toku zbytečná: „Každá přehrada je pro obec Benešov ohrožující, protože v roce 2002 praskla Soběnovská přehrada a Zlatá Ktiš.“

Obce kolem Černé se teď bojí, že plány vodohospodářů omezí jejich rozvoj a odradí případné zájemce, kteří by se sem chtěli přestěhovat. Podle zástupců kraje jsou obavy starostů přehnané, na přehrady peníze nejsou. „Tento konkrétní případ opravdu není případem nejbližšího desetiletí,“ potvrdil radní Jihočeského kraje Karel Vlasák (ODS).

Vodohospodáři na jihu Čech vytipovali ještě dalších pět míst. Pro akumulační nádrže jsou vhodné oblasti také u Budislavi, Bednárce a Dolního Bolíkova. „Pokud nebudeme mít dost vody v akumulaci, nikdo nám nepomůže,“ upozorňuje ředitel Povodí Vltavy, závod Horní Vltava Zdeněk Zídek. Podle zástupců ministerstva zemědělství zatím nejde o definitivní seznam míst, u nichž je jasné, že tam v budoucnu přehrada skutečně bude stát. „To není žádný plán výstavby, jsou to opravdu jenom vytipovaná místa,“ prohlásil mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Čížek.

Ministerstvo vytipovalo 65 lokalit. Nové nádrže by měly pokrýt plochu velkou zhruba jako dvě Lipna, zasáhnou více než 200 obcí v celém Česku. Deset z nich už ministerstvu poslalo oficiální protest.