Sníh komplikoval dopravu na železnici, hladiny řek klesají

Praha - Počasí dnes způsobilo problémy nejen na silnicích, ale zejména na železnici. Vlaky na severu Čech na několik hodin zastavily stromy spadlé pod tíhou sněhu, sníh ráno zavál i jednou regionální trať na Opavsku a provoz se na ni vrátil až pozdě odpoledne. Kvůli sněhovým závějím jsou zavřeny i některé silnice v Krušných horách. Většinu komunikací v Česku pak pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh, který může klouzat. V horách se v něm tvoří koleje, proto by řidiči neměli jezdit bez sněhových řetězů.

V Plzeňském a části Středočeského kraje vydatné srážky zvýšily hladiny některých toků. První povodňový stupeň odpoledne platil pro Střelu pod Žluticemi, Mži u Stříbra, Radbuzu ve Lhotě a Úhlavu a Úslavu v Plzni. Bdělost je i na Berounce v Liblíně a ve Zbečně. Podle meteorologů by průtoky v jejich horních částech měly odpoledne a v noci kulminovat a postupně klesat, dolní úseky budou dál mírně stoupat.  

Hned ráno narazil vlak nedaleko Železného Brodu ve směru na Semily do spadlého stromu a vykolejil, nikomu se ale nic nestalo. Provoz na trati se podařilo v 11:15 obnovit. Před 13:00 se vrátil provoz i na trať z Železného Brodu na Tanvald a Harrachov, kam popadaly stromy. Kolem 17:00 se podařilo zprovoznit i zavátou trať mezi Suchdolem nad Odrou na Novojičínsku a Budišovem nad Budišovkou na Opavsku. Místo vlaků tam zhruba 12 hodiny jezdily autobusy.

V Krušných horách jsou neprůjezdné silnice

V Krušných horách závěje zastavily provoz na komunikaci 01310 u Oseku na Teplicku a nepodaří se ji zprůjezdnit asi dřív než v noci na pondělí. Zřejmě až do pondělí řidiči neprojedou ani úseky z Měděnce na Loučnou pod Klínovcem a mezi Výsluním a Kryštofovými Hamry, které jsou zaváté od pátku. Naopak zaváté silnice 219 z Jáchymova na Vejprty a 290 v Bílém Potoce a Hejnicích silničáři během dne zprůjezdnili.

Spolu se silničáři do terénu vyjížděli i hasiči. V Královéhradeckém kraji to bylo k desítce případů popadaných stromů a polámaných větví a ve Středočeském kraji od sobotního večera k sedmi případům. Na jihu Čech a v Plzeňském kraji řidičům jízdu navíc zhoršovala špatná viditelnost a silný vítr. Snížená dohlednost byla kvůli sněhovým nebo smíšeným přeháňkám i na Vysočině.

  • Sněžení komplikuje dopravu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3223/322219.jpg
  • Silnice kolem Harrachova zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3222/322199.jpg

Ve Zlínském kraji by měli být motoristé obezřetní hlavně na Valašsku. Na silnicích tam místy leží sněhová kaše či ujetá vrstva sněhu s vyjetými a zledovatělými kolejemi. V Olomouckém kraji na tající sníh řidiči narazí na silnicích nižších tříd na Jesenicku a Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku.

V Jihomoravském kraji je podle silničářů nutná opatrnost například na Drahanské vrchovině na Blanensku a Vyškovsku, v Bílých Karpatech na Hodonínsku a v Podyjí na Znojemsku. V přírodně chráněných lokalitách leží na cestách ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Kvůli ochraně krajiny se v nich nepoužívá k údržbě silnic sůl.

V níže položených oblastech Česka jsou silnice většinou holé a mokré.