Na majetek Prahy je uvalena exekuce, radnice neví proč

Praha – Na majetek hlavního města Prahy je podle zápisů v katastru nemovitostí uvalena exekuce. Obstavený je podle zápisu Karlův most, Staroměstská radnice, socha Jana Husa i Obecní dům. Podle mluvčí města Terezy Krásenské magistrát neví, čeho se exekuce týká, protože byla uvalena až v pátek odpoledne. Informace tak město získá až v pondělí. Mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová upozornila, že řízení je v počáteční fázi a exekuční příkaz zatím vydán nebyl. Usnesení o nařízení exekuce má podle ní blokační charakter.

Krásenská řekla, že zápisy v katastru nemovitostí radnice kontroluje každý pracovní den ráno, proto se o páteční změně zatím nic nedozvěděla. Další postup Krásenská nechce předjímat, je nicméně pravděpodobné, že se magistrát proti rozhodnutí odvolá. „Proti usnesení o nařízení exekuce se povinný může odvolat,“ sdělila v tiskové zprávě Báčová.

O konkrétním způsobu provedení exekuce se ještě nerozhodlo

Usnesení o nařízení exekuce podle ní vydává na návrh věřitele exekuční soud, který jejím provedením pověřuje soudního exekutora. „O konkrétním způsobu provedení exekuce tedy ještě rozhodnuto nebylo. Řízení je teprve v počáteční fázi a dosud nebyly ze strany soudního exekutora učiněny žádné kroky. Nebyl vydán ani exekuční příkaz k prodeji nemovitosti, ani exekutorské zástavní právo,“ uvedla Báčová. Usnesení má podle ní pouze blokační charakter, znemožňuje například prodat zablokovaný majetek. Blokace se vztahuje třeba na Karlův most, Obecní dům, Bílkovu vilu na Hradčanech, střešovickou Müllerovu vilu či zoologickou zahradu v Troji.

Loni v dubnu nařídil exekuci majetku magistrátu Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu, že úřad neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o informaci. Chtěl po magistrátu zveřejnění interního auditu na odboru dopravy, který prověřil systém přidělování registračních značek motorovým vozidlům. Úřad ale odmítl poskytnout kompletní znění materiálu a poslal Sedláčkovi pouze výtah z dokumentu. 

Podobnou kauzu řešily už dříve i Karlovy Vary. Město mělo na čas zablokován majetek kvůli tomu, že rok a půl nepodalo informace ze stavebního úřadu Tomáši Pecinovi.