Na Florenci vyroste největší kancelářská budova v Česku

Praha – V Praze na Florenci vyroste největší kancelářská budova v Česku. Projekt za 200 milionů eur (asi 5,1 mld Kč) plánuje česko-slovenská investiční skupina Penta, která ho dnes představila na brífinku. Stavba vyroste na místě bývalého komplexu České typografie, později Rudého práva a hotová by měla být koncem příštího roku.

Penta již v lokalitě dokončuje demoliční práce, se samotnou výstavbou chce začít na jaře. Projekt nabídne v devíti podlažích celkem 49 000 metrů čtverečních hrubé podlahové plochy kanceláří, nájemné má podle Petra Paličky z Penty má pohybovat mezi 18 a 19 eury (necelých 500 korun) za metr čtvereční. Dalších 7 500 čtverečních metrů zaberou obchody a restaurace. „Z projektu nechceme nákupní centrum,“ podotkl však Petr Palička.

Součástí areálu má být také odpočinková zóna. „Projekt kromě administrativních ploch přináší ještě piazzu – tedy náměstíčko, které má zhruba velikost dvora Slovanského domu – a potom zahradu podobnou Františkánské zahradě,“ uvedl architekt Jakub Cígler. Investor vybral pro svého kacelářského mamuta jméno Florentinum. Inspiroval se prý názvy jako Klementinum a Karolinum.

Penta už má pro budované administrativní centrum podepsané smlouvy s budoucími nájemci na několik tisíc metrů čtverečních. Projektu ale natolik věří, že byla rozhodnutá stavět i spekulativně. V takovém případě by projekt zaplatila z vlastních zdrojů, nyní však podle Paličky skupina jedná o financování s několika bankami. „Zcela nepochybně se bude jednat o konsorcium bank,“ poznamenal Palička.

Proti projektu nic nemá ani Národní památkový ústav. „Investora jsme jen vyzvali ke snížení výšky budovy, aby byla dodržena výšková hladina okolních budov,“ uvedla mluvčí ústavu Zdeňka Kalová. Projekt by teď měl posoudit památkový odbor pražského magistrátu, který vydává závazné stanovisko.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Nemovitosti mezi ulicemi Na Florenci a Na Poříčí vlastnila původně rakouská společnost S+B CEE Beteiligungsverwaltungs, která tam plánovala výstavbu víceúčelového centra. Plán ale neuskutečnila a v lednu 2010 prodala nemovitosti Pentě. Stavba na Florenci je prvním developerským projektem této investiční skupiny v Česku, na Slovensku ale vlastní 11 realitních projektů. Hned vedle Florentina například stojí Masarykovo nádraží, jehož výpravní budovu skupina plánuje zrekonstruovat, zatímco na nevyužívaných pozemcích chce dále stavět.

Penta je středoevropská investiční skupina, která byl založena v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví. Penta působí v řadě zemí Evropy, nejvíce investičních projektů zatím uskutečnila v Česku, na Slovensku a v Polsku.