V Sezimově Ústí nacházejí senioři novou životní náplň

Sezimovo Ústí – Virtuální univerzita třetího věku vrací seniory do školních lavic. Ti z jižních Čech a Vysočiny dnes v Sezimově Ústí ukončili podzimní semestr. Lidí po padesátce, kteří si doplňují vzdělání, přibývá. Jen Česká zemědělská univerzita má takových studentů skoro tisíc.

Miroslavu Žítovi zbývají do promoce dva semestry. Je zde nejstarším účastníkem, až studium dokončí, bude mu 89 let. „Jistě, že člověk si v tomhle věku někdy řekne: dneska toho ještě nenechám, až zítra,“ svěřil se student Virtuální univerzity třetího věku Miroslav Žít. Se svým o dva roky mladším spolužákem se na jedné škole sešel už před 70 lety.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Teď se do studentských let vrátili se vším všudy. A k tomu patří i oběd v jídelně s ostatními studenty. Úkoly a testy ale dělají sami doma u počítače. „S počítačem jsem se setkal, až když mi ho koupil syn. Je to půl druhého roku,“ dodal pan Žít. Jeho spolužák Ladislav Borkovec prohlásil: „Já mám už asi pátý.“

Základy práce s počítačem musí absolvovat všichni, dál si předměty vybírají. Oblíbené jsou například astronomie, lesnictví nebo kouzelná geometrie. „Oni mají daleko vyšší motivaci se vzdělávat a po informacích si přímo jdou,“ vysvětlil vyučující COP Sezimovo Ústí Tomáš Vančura. Klára Nehodová z České zemědělské univerzity v Praze doplnila: „Chtějí studovat dva kurzy v jednom semestru, aby měli co nejdříve promoci.“

Univerzita třetího věku zbavuje své studenty pasivity a osamělosti a nutí je neustále přemýšlet. Novou životní náplní může být pro každého po padesátce. Ať už odešel do důchodu, nebo třeba přišel o práci.