Praha uvažuje o snížení počtu čtvrtí

Praha – Počet pražských radnic se může snížit. Magistrátu se nezdá dostatečně efektivní dvojí členění, kdy má město 57 městských částí s vlastní radnicí, ale jenom 22 správních obvodů, jejichž radnice spravují i některé záležitosti menších čtvrtí, zjistil deník E15. Vedení města připravuje pracovní skupinu, která by měla navrhnout zrušení některých městských částí a jejich připojení k větším čtvrtím.

Současnou správní situaci, která se pražskému magistrátu nelíbí, ilustruje například jižní okraj Prahy. Městská část Praha 11 zahrnuje pouze Chodov a Háje, její radnice se ale současně musí starat o některé záležitosti malých sousedících městských částí, jako je Šeberov nebo Újezd. Ty však současně mají vlastní radnice. Podle mluvčí magistrátu Terezy Králové nemají malé čtvrti – vesměs někdejší předměstské obce – například vlastní stavební úřady, jejichž zřízení by se při nízkém počtu obyvatel nevyplatilo.

Zrušení části pražských radnic je velmi pravděpodobné. Nebrání se mu totiž ani opoziční ČSSD, ačkoli zastupitelé zdůrazňují, že se tak může stát pouze se souhlasem občanů dotčených městských částí.

Praha má dnes trojí územní členění. Na ploše hlavního města leží deset územních obvodů, 22 správních obvodů a 57 městských částí. Územní obvody sice už nemají vliv na rozdělení samosprávy, řídí se jimi však například pošta nebo soudy. Zbylá dvě členění mají přímý vliv na rozdělení kompetencí obvodních úřadů. Výraznější je v okrajových částech města, naopak například území Prahy 1 je shodné v případě obvodu i městské části.