Odstraňování azbestu z budějovických škol začalo

České Budějovice – Společnost Sita cz začala se sanací azbestu v areálu základních škol na českobudějovickém sídlišti Máj. Hygienici na podzim naměřili nadlimitní množství nebezpečných azbestových vláken, poté byly školy uzavřeny. Likvidace by měla trvat maximálně 45 dní. Děti by se do škol měly vrátit do konce března.

Firma, která azbestová vlákna z panelových budov odstraňuje, převzala areál před týdnem, dosud do něj navážela techniku. Nyní začala samotná dekontaminace – školy jsou hermeticky uzavřeny, uvnitř pracuje stovka zaměstnanců firmy v ochranných oblecích. Využívají speciální vysavače s filtry, které odstraňují drobná minerální vlákna. V celém kontrolovaném pásmu je podtlak. Díky tomu můžou odsavače vyčistit i vzduch v místnostech - za hodinu zvládnou až pět tisíc kubíků.  

Nebezpečná vlákna musí firma odstranit ze všech předmětů, které v budovách zůstaly. Májské základní školy přitom zůstaly plně vybavené, uvnitř jsou například knihy, nábytek nebo koberce. Na úklid dohlíží odborníci z akreditované laboratoře, která celou akci připravila. „Na základě měření se pak prokáže, zda kontrolované pásmo může být zrušeno,“ vysvětluje vedoucí laboratoře Foster Bohemia Zoja Guschlová

Odstranění azbestu, který v budovách zůstal po tzv. boletických panelech, bude stát asi patnáct milionů korun. Zaplatí je Jihočeský kraj, který však oznámil, že je připraven peníze vymáhat od případného viníka zamoření škol. Výsledky šetření by měli radní dostat příští týden a na jeho základě se rozhodnou, zda budou škodu po někom vymáhat.

Magistrát zavřel školy na sídlišti Máj kvůli nadlimitním hodnotám azbestu koncem loňského listopadu. O zvýšených hodnotách minerálních vláken včetně azbestu v jedné třídě a na chodbách škol věděli úředníci magistrátu už od července. Od 5. října měli výsledky měření koncentrace azbestových vláken i pracovníci krajské hygienické stanice. Těm je předala společnost MAPOZ Zliv, která demontáž panelů v areálu škol prováděla od 26. do 29. července.

Zdraví škodlivý azbest našli specialisté v těsnicích šňůrách v přírubách vzduchotechnického potrubí a pravděpodobně je také v podkladových deskách pod elektroinstalacemi.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)