Cestující v Pardubickém kraji si na lepší dopravu počkají měsíc navíc

Pardubice – Upravit jízdní řády veřejné dopravy nestihnou úředníci v Pardubickém kraji včas, termín změny se tak posune o měsíc. Oznámil to náměstek hejtmana Jan Tichý s tím, že změna jízdních řádů proběhne 1. dubna namísto slibovaného 6. března. Díky tomu se ale dostane na připomínky všech obcí v kraji.

Lidé si stěžují na systém integrované dopravy, který začal v Pardubickém kraji platit v polovině prosince. Potíže jsou hlavně s autobusy, organizátor systému firma OREDO podle cestujících připravil jízdní řády tak, že je ve skutečnosti nelze plnit, a proto ujíždějí návazné spoje. Připomínk je však tolik, že se kraj rozhodl slíbené zlepšení o měsíc odložit. „Dříve jste slýchali, že to bude 4. března, nakonec jsme se rozhodli, že zapracované změny znovu projednáme do konce února s představiteli všech 452 obcí. Následně je provedeme od 1. dubna,“ uvedl námestek Tichý. Dodal, že se problematickými linkami přijde ještě před dubnem svézt hejtman Radko Martínek.

Jan Tichý ovšem zdůraznil, že vinu na problémech, se kterými se museli vyrovnat lidé využívající veřejnou dopravu, nenese krajský úřad. „Za případné chyby je zodpovědná společnost OREDO. Protože došlo k úplnému přetrasování autobusových spojů, došlo k tomu, že technologové nedokázali správně stanovit doby dojezdu a nedokázali to de facto ani dopravci,“ řekl náměstek.

OREDO, kterou Pardubický kraj loni najal, aby zavedla dlouho připravovaný integrovaný dopravní systém, připravila historicky nejradikálnější změnu vedení jednotlivých linek. Součástí změny bylo i ukončení provozu osobních vlaků na některých tratích a jejich nahrazení autobusy. Zaveden byl i nový tarifní systém.