Pondělní odvolání starostky Horních Počernic je neplatné

Praha – Volba nového vedení Horních Počernic, kterou v pondělí provedli místní opoziční zastupitelé, je neplatná. Předběžné stanovisko pražského magistrátu totiž potvrdilo i ministerstvo vnitra. Starostkou Horních Počernic proto i nadále zůstává Hana Moravcová ze sdružení Šance pro Počernice. Bývalý starosta městské části Ivan Liška vysvětloval krok opozice obavami o další chod obce. Vládnoucí Šance pro Počernice prý ztratila v obci většinový podíl hlasů, a tedy schopnost prosazovat své cíle.

Potvrzení zástupci radnice rozhodnutí vítají, uvedl místostarosta Petr Herian (Šance pro Počernice). Zároveň oznámil, že je ochoten dát svou pozici k dispozici. Chce tak prý  zklidnit napjatou atmosféru a vyzvat zastupitele, aby přestali bojovat o moc a začali jednat o budoucnosti Horních Počernic. Naopak Liška s vyjádřením ministerstva a magistrátu nesouhlasí, podle něj bylo politicky ovlivněno. „Je to jednostranné a nahodilé posouzení. Zrušení zastupitelstva neproběhlo podle práva,“ uvedl Liška. Opozice bude podle něj uvažovat o tom, že se obrátí na soud. 

K pokusu o odvolání starostky došlo v pondělí, kdy bylo naplánováno jednání zastupitelstva. Protože se ale mnozí zastupitelé omluvili, starostka jednání zrušila. Část zastupitelů z ČSSD, KSČM, ODS a hnutí Nezávislé Horní Počernice se ale přesto sešla, odvolala dosavadní vedení a zvolila své zástupce. V čele radnice tak měl stát právě bývalý starosta Ivan Liška (Nezávislé Horní Počernice). 

Magistrátní právní odbor už ve čtvrtek uvedl, že jednání zastupitelstva Horních Počernic se nemohlo v pondělí konat, protože ho starostka Moravcová zrušila. Jednání 14 zastupitelů z 25 tak nelze pokládat za oficiální zasedání, uvedla ředitelka odboru Lenka Danielisová. Magistrát ale pro jistotu požádal o stanovisko také ministerstvo vnitra. „To potvrdilo náš názor v plném rozsahu,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská. 

Volby na podzim 2010 vyhrála v Horních Počernicích strana Nezávislé Horní Počernice, vítěz ale zůstal v opozici, protože se na spolupráci dohodly Šance pro Počernice, ČSSD, TOP 09 a Věci veřejné. V opozici zůstaly ještě ODS a KSČM.