Vyzkoušejte si, jaké je to pilotovat Airbus A320

Praha – Zájemci si mohou vyzkoušet, jaké je to pilotovat obří letoun Airbus A320. V centru Prahy byl totiž otevřen další letecký simulátor pro veřejnost. Za dohledu zkušených pilotů si tam každý může otestovat, jak je náročné s takovým letadlem odstartovat i přistát – simulátor nabízí lety do více než 20 destinací. Podle psychologů se dokonce někteří lidé mohou pomocí trenažéru zbavit strachu z létání.

„Naše klientela je nejvíc z řad obyčejné veřejnosti, ale na druhou stranu sem chodí i lidé, kteří přemýšlí, že by se jednou stali profesionálními piloty,“ uvedl obchodní ředitel Vladimír Čermák. Simulátor pro veřejnost ale není na rozdíl od toho na ruzyňském letišti certifikovaný, nalétané hodiny tak nelze započítávat do pilotního výcviku. 

„Člověk si musí hlídat hodně věcí, takže to vůbec není tak lehké, jak to vypadá. Jednou se mi povedlo přistát do pole, protože jsem se netrefila na ranvej,“ usmívá se 20letá Gábina, která by po absolvování dopravní fakulty ČVUT ráda pracovala na řízení letového provozu. 

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Zážitkové lety jsou zajímavým byznysem, proto je leteckých trenažérů po Praze hned několik. Tuto možnost nabízejí i České aerolinie: „Primárně jde o výcvik profesionálních pilotů, ale je možné zakoupit si hodinu nebo dvě v simulátoru,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.