Při procházce Prahou se usmívejte, Velký bratr vás sleduje

Praha - Dvě stovky lidí se zúčastnily „procházky kamerovým systémem“, kterou dnes odpoledne uspořádalo občanské sdružení Iuridicum Remedium u příležitosti Mezinárodního dne ochrany osobních údajů. Akcí v centru hlavního města chtělo poukázat na to, že rozrůstající se kamerový systém v Praze ohrožuje soukromí občanů. Během hodinové exkurze se mohli zájemci naučit i pár triků, jak se nadměrnému dohledu kamer vyhnout.

Kamery na stěnách domů pražských ulic přibývají od roku 1997. Jejich příznivci argumentují preventivním potlačením pouliční kriminality. Odpůrci se bojí, že se kamerový systém vyvíjí v jakýsi model Velkého bratra. „Snažíme se upozornit na to, že se množí kamery v ulicích, že to je téma, kterému by se lidé měli věnovat, že ochrana soukromí je důležitá,“ vysvětlila organizátorka akce Kateřina Hlatká.

Procházka začala v dolní části Václavského náměstí, kterou monitorují dvě kamery. O pár stovek metrů dál, u východu z metra na Jungmannově náměstí, jsou na jednom sloupu kamery hned tři. „Tady lze nejlépe ukázat, že kamer není nikdy dost,“ poznamenal průvodce a zastupitel Prahy 1 Filip Pospíšil. Kamery obsluhuje policista v jednom z padesáti monitorovacích pracovišť. Může s nimi libovolně manipulovat a detailně si přiblížit jakýkoliv objekt v jejich dosahu.

Reportáž Ondřeje Koutského (zdroj: ČT24)

Integrovaný kamerový systém obsahuje na 1 800 kamer, dalších 250 má k dispozici Technická správa komunikací a na sedm stovek jich hlídá metro. „Je potřeba tu expanzi kamer, které jsme v posledních letech svědky, přibrzdit nebo pokud možno zvrátit,“ řekl Pospíšil.

Jenže snižovat počty kamer se zřejmě hlavní město nechystá. Po vzoru Londýna, který s více než třinácti tisíci kamer vévodí žebříčku měst s největším policejním dohledem, magistrát instaluje stále další přístroje.