Parkovací jablko sváru politici rozkrojili vpůli

České Budějovice – Českobudějovická radnice nezruší smlouvu na výběr parkovného z tisícovky parkovacích míst. Politici se před volbami i po nich navzájem přeli, kdo stál u zrodu nevýhodné smlouvy, která připravila městskou kasu až o 60 milionů korun. Dohady definitivně končí. Radní prosadili dodatek, že od výběrčího parkovacích poplatků – pražské firmy VINCI Park CZ, dostane město více z vybraných peněz, a s tím jsou spokojeni.

Peníze si obě strany rozdělí podle nového klíče - radnice z vybraných 20 milionů získá více než polovinu, městský rozpočet tak každoročně zbohatne o 12,5 milionu korun. A to radním stačí. „V rámci dobrých vztahů s městem České Budějovice jsme ochotni tuto změnu přijmout,“ reagoval na rozhodnutí radních ředitel firmy VINCI Petr Smékal.

Přitom ještě loni chtělo město smlouvu s pražskou firmou Vinci park okamžitě ukončit. O parkovací automaty se měli starat lidé z dopravního podniku, dokonce už prý existoval připravený tým výběrčích.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle kritiků magistrátu byla smlouva pro město dlouhodobě nevýhodná, městská kasa tím přišla o téměř 60 milionů korun. Dohoda podle jejich mínění přichází pozdě. „Je to úplně klasické tunelování veřejných rozpočtů,“ říká Karel Pražák ze Sdružení majitelů historických domů. Smlouvu podepsal tehdejší primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL). Podle jeho loňského prohlášení musel, firmu totiž vybírala komise, ve které měli většinu koaliční partneři z ODS. Podle občanských demokratů, kteří jsou dnes v opozici, radnice neměla ke zrušení smlouvy důvod. O provoz parkovacího systému se starat nemá.