Na Táborsku přibývá krádeží měděných okapů

Táborsko – Okapy mizí na Táborsku z novostaveb, památek, ale i ze škol. Zloději ve sběrnách utrží sice jen stovky korun, škoda se ale počítá na tisíce. Ke krádežím došlo třeba ve Veselí nad Lužnicí nebo v Hrobech. Jen od začátku ledna museli policisté řešit už osmnáct případů odcizení mědi.

Zkušenost s krádežemi mědi má na Táborsku čím dál více lidí. Veselí nad Lužnicí si zloději měděných okapů v poslední době oblíbili. Okradená majitelka nemovitosti Jitka Bartošková jmenuje některé lokality, kde dochází ke krádežím – Třída Čs. armády, mateřská škola v Meziměstí nebo stavebniny i soukromé podniky ve Veselí. Okapy ale mizí i jinde.

Z kostela v Hrobech zloději ukradli dokonce26 metrůměděných okapů. Aby voda netekla po omítce, už je nahradili plechové a umělohmotné, které nejde tak dobře zpeněžit. „Převážná část tohoto odcizeného materiálu končí jako znehodnocený odpad ve sběrných surovinách. Neváhají převést tento materiál do jiného města nebo do jiného okresu,“ uvedl mluvčí Policie ČR Tábor Miroslav Doubek.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Ve sběrných surovinách mohou zloději za kilo mědi dostat až 150 korun. Okapy kradou nejčastěji. Ztrácí se ale i měděné kabely a výrobky z dalších barevných kovů.