Na Pardubicku vrcholí epidemie příušnic

Pardubice - Povinné očkování zřejmě před nemocí nechrání tak dlouho, jak se předpokládalo v devadesátých letech. Nejvíce nemocných je v Pardubicích a v Chrudimi. Jsou to především středoškoláci, pro které je nemoc vzhledem k věku nebezpečná. Krajská hygienická stanice uvažuje o změně vakcíny.

V roce 2010 hospitalizovali lékaři v pardubické nemocnici pouze dva pacienty s příušnicemi, vloni 70 lidí a za první měsíc letošního roku už 20 pacientů. Krajská hygienická stanice eviduje v Pardubicích a v Chrudimi čtyřicet nových případů týdně. Na lůžkovém oddělení leží i studentka, u které krátce po onemocnění příušnicemi propukl zánět mozkových blan.

„V těch předchozích letech jsme zaznamenávali ojediněle jednotkové případy onemocnění a teď  to jsou vlastně desítky případů,“ uvedla epidemioložka Olga Hégrová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Zatím není zcela jasné, proč očkování selhává. Epidemiologové tvrdí, že nový kmen příušnic se od toho původního může lišit, nebo že vakcína nemá dostatečnou účinnost. Příušnicemi onemocněli i lidé, kteří byli očkováni v polovině devadesátých let. Hygienici zvažují, že začnou populaci očkovat jinou látkou. Lidé by v případě podezření na příušnice měli co nejdříve kontaktovat praktického lékaře. 

Příušnice (parotitis epidemica, parotitida) jsou akutní infekční onemocnění, kterým může onemocnět prakticky každý člověk. Nejčastěji se však objevuje v dětském věku (zpravidla od 2 let věku). Nemoc se šíří podobně jako běžná chřipka, její inkubační doba činí 12 až 21 dnů. Nemoc napadá příušní slinné žlázy, které se nacházejí mezi dolní čelistí a ušním lalůčkem v příuší (odtud pak pochází český název této nemoci), zde se také nemoc projevuje otoky a bolestivostí.

zdroj: wikipedia.org