V Branicích na Písecku hořela plnírna plynu

Branice – V Branicích na Písecku hořela večer plnírna plynu firmy Tomegas. Ta zásobuje velkou část jižních Čech. Hasiči se k nebezpečnému požáru napřed vůbec nedostali a vzduchem létaly plynové láhve. Nyní už mají plameny pod kontrolou. Podle informací od mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů nebyl nikdo zraněn. Škody se odhadují na dva miliony, příčiny vzniku požáru jsou zatím nejasné. Evakuace lidí z vesnic nakonec nebyla nutná.

Policie bezprostředně po vypuknutí ohně v okolí Branic uzavřela všechny silnice. Hlídky o mimořádné situaci informovaly starosty z okolí. První vybuchující plynové láhve létaly podle svědků až 100 metrů daleko. „Oheň zasáhl celou budovu, ze které při příjezdu hasičů doslova létaly propan-butanové láhve,“ uvedla mluvčí hasičů.

Hasiči na místo museli povolat posily. Podle mluvčí hasičů vyjely k požáru čtyři profesionální a čtyři dobrovolné jednotky. Likvidaci požáru komplikoval silný mráz. Hasiči používali pěnu i vodu. Halu ale zachránit nedokázali, plameny ji zničily.

Hasiči přesto hovoří o malém zázraku. Zabránili totiž rozšíření požáru na velké zásobníky, které byly v bezprostřední blízkosti hořící budovy. Pomohl jim i pracovník firmy, který okamžitě vypnul přívod plynu do objektu. Pokud by zásobníky vzplály, museli by hasiči evakuovat několik okolních obcí.

V Branicích je pobočka milevské společnosti Tomegas, která prodává zkapalněné ropné plyny propanu, propan-butanu, LPG a isobutanu. Nabízí také zásobníky na plyn a topné systémy na klíč. Je to největší zásobárna plynu na jihu Čech.