Jihočeské silnice jsou na pokraji rozpadu, kraj loni nestihl opravy

Tábor – Odklad výběrového řízení na opravu jihočeských silnic je nyní obzvlášť patrný – vozovky jsou hodně děravé. Silnice z Tábora do Mladé Vožice se dokonce podle místních nejspíš do jara docela rozpadne, už teď se místy zdá, že by bylo pohodlnější jet po poli. Zima, která do nižších poloh konečně naplno zavítala, stav poškozených silnic, které se loni nedočkaly opravy, ještě zhoršuje. Kraj zareagoval dalším slibem oprav – nový tendr chce vypsat ještě tento měsíc.

Silnice z Tábora do Mladé Vožice byla velmi děravá už loni, kraj ji chtěl opravit, ale nakonec to nevyšlo kvůli problémům s výběrovým řízením na dodavatele. Stav vozovky se tak ještě zhoršil, dnes už je mezi dírami a záplatami stěží patrný původní povrch. „Je to tankodrom, je to na upadnutí kola,“ podotkl František Smrčina z Mladé Vožice a odhadl, že se silnice do léta zcela rozpadne.

Tato komunikace druhé třídy přitom není v jižních Čechách jediná, která je na pokraji zániku. Silnice z Mladé Vožice do Pacova je rovněž ve špatném stavu. „Má narušeny konstrukční vrstvy a hýbe se,“ přiblížil vožický starosta Jaroslav Větrovský. Podle Františka Smrčiny je přitom problém znám už pět let, silničáři ale dosud nic neudělali, pouze zalepovali jednotlivé díry.

Kraj slibuje nápravu – ovšem nikoli poprvé. Obří zakázku na opravu silnic sliboval zadat už loni, nakonec však sám zrušil výběrové řízení kvůli podezření na manipulaci. „Zástupce zadavatele, tedy firma, kterou jsme si vybrali, byla v podezření od policie, že to nebylo úplně transparentní, tak jsme se rozhodli zrušit původní výběrové řízení,“ popsal hejtman Jiří Zimola. Teď kraj slibuje totéž, co loni – nový tendr chce vypsat do konce února.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)