Hradiště v Písku se marně domáhá chodníku

Písek – Lidi v Písku ve čtvrti Hradiště chtějí chodník. Městské autobusy k nim totiž nejezdí a ten, kdo nemá auto, musí cestou do centra pěšky po neosvětlené silnici. Ta je obzvlášť teď v zimě nebezpečná. Krajnice jsou plné sněhu a dlouho je tma. Silnice je nebezpečná pro chodce i pro řidiče. Chodníku se ale zatím domáhají marně.

O bezpečnější cestu usilují lidé už sedm let. Jediným úspěchem bylo snížení rychlosti a odstranění svodidel po obou stranách silnice. Autům sice zabrání, aby sjela do příkopu, chodce ale neochrání. Naopak jim komplikují možnost uhnout a za nimi chodit nejde. Proto také většina lidí chodí vpravo.

„Bohužel řešení je technicky velmi náročné a kvůli tomu i drahé. 250 metrů chodníku vyšlo na čtyři a půl milionu bez DPH,“ uvedl starosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD). Radnice hledá způsob, jak zajistit bezpečí chodců za méně peněz. Problém je i v tom, že silnice je kraje a město kolem ní ani nevlastní pozemky. Přesto je bezpečí lidí v rukou jeho představitelů. K výstavbě chodníku za jakoukoli cenu je totiž nutný souhlas radních i zastupitelstva.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)