Sníh děsí řidiče, hromadné nehody zablokovaly silnice

Praha – Sněží takřka v celé zemi a je to velmi dobře vidět na silnicích. Řada z nich je uzavřena – některé kvůli závějím, jiné kvůli nehodám. Na Svitavsku si sníh na silnici vyžádal jednu oběť. Hromadné nehody uzavřely i dálnici D1 a rychlostní silnici R35, u Olomouce havarovalo 50 vozidel. Mimo provoz jsou také některé státní silnice. Nejvážněji postihlo počasí Liberecký a Královéhradecký kraj, kde nastaly také velké problémy i na železnici. Kvůli kalamitě v Polsku byl dnes třikrát uzavřen hraniční přechod v Náchodě, v současné době je opět průjezdný. Počasí postihlo také lyžaře. Mimo provoz jsou některé skiareály včetně Špindlerova Mlýna. O nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat na webu dopravniinfo.cz, o mimořádnostech v železniční dopravě na výlukovém serveru ČD.

Arktické mrazy skončily. Rozmary počasí ale trápí Česko dál, teploty se pohybují kolem nuly a sněží nebo padá déšť se sněhem. Tam, kde je pod nulou, sněhu rychle přibývá, na pokraji kalamity se ocitl především sever republiky – zejména Liberecký, ale i Královéhradecký, Pardubický či Olomoucký kraj. Protože současně silně fouká – na horách až 25 metrů za sekundu (90 km/h) – tvoří se závěje či sněhové jazyky. Meteorologové upozorňují také na možnou tvorbu náledí. V nižších polohách, kde se teplota dostala nad nulu, potom může těžknout tající sníh, hrozí proto pády stromů.

Změna počasí přese všechny komplikace jistě udělala velkou radost Moravskoslezskému kraji. Po třech týdnech skončil smog, hodnoty polétavého prachu výrazně poklesly, signál regulace ale zatím trvá. Odvolán byl už ráno ve Středočeském a Pardubickém kraji, už neplatí ani upozornění na smog v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Sníh na dálnicích = hromadné nehody

Jedna z největších hromadných nehod letošního roku se stala na rychlostní silnici R35. Mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou havarovalo 50 automobilů, tah byl několik hodin obousměrně uzavřen. Ve směru na Ostravu se auta rozjela po 21. hodině, na Olomouc se ale ještě několik hodin jezdit nebude. Policisté dopravu odklánějí po objízdných trasách. Na místo vyrazili hasiči s dekami a teplým čajem pro řidiče uvězněné v kolonách.

Hromadná nehoda se stala také na vysočinském úseku D1, na 96. až 98. kilometru ve směru na Přerov havarovalo asi padesát vozidel. Silnice byla asi tři hodiny zcela uzavřena. Po 18. hodině policisté sice zprůjezdnili oba jízdní pruhy, v místě se ale ještě teď tvoří dlouhé kolony. Kompletně zprovozněna bude dálnice kolem 22. hodiny. Zřejmě i zde přispěla k nehodě špatná viditelnost, vše totiž začalo, když linkový autobus naboural do jeřábu, který vyprošťoval kamion po jiné nehodě.

Nehoda osmi aut zablokovala také silnici I/13 na trase Teplice-Bílina, zranil se jeden člověk. Komunikace je od 19. hodiny opět průjezdná.

Zasněžená dálnice D1
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Tragické následky měla havárie na silnici číslo I/35 mezi Litomyšlí a Svitavami. Po střetu osobního auta a kamionu zemřela spolujezdkyně z osobního auta, další dva lidé se zranili. Řidička jedoucí od Litomyšle ve směru na Moravskou Třebovou na zasněžené vozovce zřejmě dostala smyk.

Na dálnicích a rychlostních silnicích musí být řidiči obzvlášť opatrní. Fouká a navíc na některých místech nestíhají silničáři odklízet sníh. Obzvlášť patrné je to v příhraničním úseku dálnice D8, ale také na D1 na Vysočině.

Že se nemusí sníh na silnici dostat pouze tak, že napadne nebo ho navane vítr, se ráno přesvědčili řidiči v Krkonoších. Pád laviny zatarasil silnici I/14 mezi Rokytnicí nad Jizerou a Harrachovem. Silnice byla hodinu zcela uzavřena, nyní je průjezdná kyvadlově jedním jízdním pruhem. Protože sněží a fouká, je vhodné zcela se vyhnout cestám zejména do horských oblastí – takřka kdekoli se mohou vytvořit závěje nebo sněhové jazyky nebo jednoduše uvíznou kamiony. Je-li nutné cestovat, doporučují silničáři bezpečnostní opatření. 

Petr Vomáčka (infoservis ÚAMK):

„Vzít si s sebou teplé nápoje, deku, řetězy a lopatu na vyhrabání, kdyby se náhodou něco stalo.“

Uvázlý kamion
Zdroj: ČT24

Uzavřené hlavní silnice

  • R35 mezi 283. a 296. kilometrem obousměrně – hromadná nehoda a špatná viditelnost
  • I/11 Mosty u Jablunkova – zablokována
  • I/13 mezi Ledvicemi a Hostomicemi - uzavřena kvůli nehodě
  • I/34 z Poličky do Svitav - uzavřena kvůli sněhu
  • I/37 - Žďár nad Sázavou-Velká Bíteš - uzavřeno pro kamiony
  • I/46 Olomouc–Bruntál – nesjízdná pro kamiony
  • II/219 – Boží Dar–Klínovec – závěje
  • II/223 – Rusová–Celná – závěje
  • II/290 – Kořenov–Roprachtice – závěje
  • II/295 – Studenec–Vrchlabí (na trase Praha–Šp. Mlýn) – závěje, uzavřeno pro kamiony
Silné sněžení snižuje viditelnost.
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

Koleje mizí pod sněhem

Také železnice má problémy – největší jsou podobně jako na silnicích v Libereckém kraji. Pod sněhem zmizely koleje „zubačky“ z Tanvaldu do Harrachova. Kvůli vykolejení vlaku se po poledni přidala i výluka mezi Libercem a Jabloncem.

Po desáté hodině se zhoršila situace i na Moravě. Uzavřena je vysočinská trať z Nového Města do Bystřice pod Pernštejnem i z Kostelce u Jihlavy do Slavonic, náhradní autobusová doprava kvůli zavátým silnicím nejezdí. V Beskydech bylo uzavřeno několik dalších tratí, které železniční správa k polednímu sice zprůjezdnila, ale nadále se mohou vyskytovat zpoždění.

Zima na železnici
Zdroj: ČT24

Uzavřené trati

  • 036 (Liberec–Harrachov) – úseky Liberec–Jablonec nad Nisou a Tanvald–Harrachov, NAD zavedena
  • 076 (Mladá Boleslav–Mělník) – úsek Mladá Boleslav–Mšeno, NAD zavedena
  • 081 (Děčín-Rumburk) - úsek Mlýny-Jedlová, NAD není
  • 227 (Kostelec u Jihlavy–Slavonice) – úsek Kostelec–Slavonice, NAD nespolehlivá
  • 251 (Žďár nad Sázavou–Tišnov) – úsek Nové Město–Bystřice p. P., bez NAD
  • 310 a 311 - úsek Bruntál-Rýmařov, NAD zavedena
  • 318 (Kravaře ve Slezsku-Chuchelná) - úsek Štěpánkovice-Chuchelná, NAD není možná z důvodu nesjízdnosti silnic
  • 320 (Bohumín-Čadca) - úsek Dětmarovice-Petrovice u Karviné a Čadca-Návsí, kvůli špatné sjízdnosti se NAD zpožďuje, vlaky nečekají