Trhové Sviny omezí pití alkoholu na veřejnosti

České Budějovice – Pití alkoholu na veřejnosti může v Trhových Svinech přijít draho. Vyhlášku, kterou kvůli tomu přijala radnice, iniciovali sami obyvatelé města. Vadila jim opilá mládež, neustálý hluk a nepořádek, a to hlavně o víkendech. Za porušení zákazu můžou dát strážníci až tisícikorunovou pokutu.

Mladí lidé popíjející v okolí náměstí alkohol se stali místním trnem v oku. Lidem vadily krabice od vína, lahve od piva, nepořádek a hluk. Městská policie na ně páky neměla. „Lidem vadil nepořádek okolo laviček, teď budeme moci za alkohol dávat pokuty,“ pochvaluje si vyhlášku velitel strážníků v Trhových Svinech Jan Junek. „Především na náměstí to bylo hrozné, já to opatření schvaluji,“ hájí vyhlášku jedna z obyvatelek města.  

Nová vyhláška teď konzumenty alkoholu na veřejnosti z centra města vyhání, s alkoholem se ale nesmí objevit ani u autobusového nádraží, škol nebo kostela. „Tady to došlo tak daleko, že ta skupinka dokonce napadla nějaké turisty ze zahraničí,“ říká místostarostka Věra Korčáková. 

Mladí si ale stěžují, že v létě není ve městě dostatek předzahrádek. Aby se napříště vyhnuli tisícikorunové pokutě, budou muset alkohol pít uvnitř v restauracích. „Ve městě jsou asi jen tři předzahrádky a my jsme byli zvyklí si koupit pivo a vypít si ho venku v parku nebo na náměstí,“ vysvětluje jedna z obyvatelek města. 

Podle místostarostky Věry Korčákové však nejde o žádný hon na čarodějnice. Zároveň upozorňuje, že město chce do vyhlášky postupně přidávat i další místa, kde se problémy objeví. Jedinou výjimkou budou pravidelné kulturní akce a předzahrádky restaurací.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)