Jak se měří výška sněhu?

Klatovy – Aktuální výška sněhu na Jezerní hoře je dvě stě deset centimetrů. Na západě Šumavy je se svými 1348 metry nejvýše položeným místem, kde horská služba pravidelně měří výšku sněhové vrstvy. Takových oblastí, kam celou zimu skoro každý den docházejí, je ale pochopitelně víc.

Na Prokopcově louce na Špičáku naměřili sto dvacet pět centimetrů sněhu. Tato lokalita patří mezi deset pečlivě vybraných míst, kde horská služba výšku sněhu měří. „Vybraná místa jsou většinou v závětří, aby tam ten sníh nebyl nafoukaný,“ vysvětluje záchranář Horské služby Šumava Martin Kocum.

Záchranáři výšku sněhu ve volném terénu měří buď sondami, nebo ji na některých místech odečítají z připravených výškoměrů. „V podstatě provádíme měření každý den,“ říká Martin Kocum. 

Horská služba v tomto období kontroluje i to, zda nehrozí nebezpečí lavin nebo sesuvy sněhu. A to i přesto, že Šumava mezi lavinové oblasti nepatří. „Máme tady svahy, kde každoročně několik menších lavin sjede. A pokud jsou takovéhle sněhové podmínky, tak se snažíme sníh vyhodnocovat a dělat jeho profil,“ zdůrazňuje lavinový specialista Pavel Aubrecht.  

O případném lavinovém nebezpečí informuje horská služba na svých internetových stránkách, kde pravidelně aktualizuje počasí i výšku sněhové pokrývky ve volném terénu. Tyto informace jsou ale důležité především pro samotné záchranáře. „My vždy na základě těchto povětrnostních podmínek volíme i způsob dopravy, jakou techniku využít pro ten daný zásah v konkrétní nadmořské výšce,“ uvádí náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.  

Výšku sněhové pokrývky musí horská služba pravidelně kontrolovat až do konce zimy. A to i v době, kdy sníh začne odtávat.

Reporrtáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)