Na Šumavě si letos užijí i skialpinisté

Šumava - Na své si na Šumavě vedle klasických lyžařů a běžkařů přijdou i skialpinisté. Letos pro ně horská služba společně s městem Železná Ruda vytvořila sedm skitouringových tras. Jejich celková délka dosahuje skoro 50 kilometrů.

Skialpinismus je mezi lyžaři stále oblíbenější disciplínou. Přitahuje především možnost volně se pohybovat v horském terénu, prakticky bez jakéhokoli omezení dojít, kamkoli člověk chce i v hlubokém sněhu, a přitom si vychutnat sjezdy mimo upravené sjezdovky. „Je to návrat ke kořenům lyžování. Je to to, co si pamatuju jako malý kluk, když jsme s tátou chodili nahoru na Pancíř. Nesli jsme si lyže na zádech, sjezdovky jsme šlapali a dolů jsme jezdili,“ vzpomíná Martin Kocum.

Skialpinisté se na Šumavu začali vracet hlavně v posledních několika letech. Záchranáři horské služby jim proto vyšli vstříc a společně s vedením Železné Rudy vyznačili sedm lehkých až středně težkých skitouringových tras. Většina z nich vede okolím Špičáku a na hřeben Pancíře. „Skiturismus má na Železnorudsku tradici, v minulosti, ještě když byla Šumava otevřená, se dělaly túry na Svaroh, na Juránkovu chatu,“ vypráví starosta Železné Rudy Michal Šnebergr.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Časová náročnost vyznačených tras se pohybuje kolem dvou a půl tří hodin. „Alpy to určitě nejsou, ale pořád je to skialpinismus, pořád musíte nahoru, máknout si, a pak za odměnu svezení dolů,“ říká skialpinistka Lenka Šimánková. Je možné, že počet skituringových tras na Železnorudsku ještě poroste, vše záleží na zájmu a také na ochraně přírody.