V Praze 9 hořel panelák, tři zranění

Praha - Hasiči dnes v noci zasahovali při požáru bytu v šestipodlažním panelovém domě v Bendlově ulici v Praze 9. Z domu bylo zachráněno 32 lidí, včetně čtyř osob z hořícího bytu, tři zranění byli odvezeni do nemocnice. Informovala o tom mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Podle ní je nyní dům neobyvatelný, lidé se tak nemohli vrátit do svých bytů. Proto byl na místo přistaven speciální záchranářský kamion zvaný Golem. Příčinou požáru bylo zřejmě úmyslné zapálení.

„Požár bytu ve druhém patře pětipodlažního panelového domu v Praze 9 - Miškovicích nám byl nahlášen v 1.58. Sataličtí a holešovičtí profesionální hasiči měli požár pod kontrolou ve 2.33,“ sdělila mluvčí. Dodala, že z hořícího bytu byla zachráněna žena se třemi dětmi. „Požárem byla zničena předsíň, bytové instalační jádro, kuchyňský kout a obývací pokoj. Dva dětské pokoje byly poškozeny sálavým teplem a zplodinami hoření,“ uvedla mluvčí.

„Z místa požáru jsme odvezli tři osoby do nemocnice Na Bulovce,“ řekla mluvčí zdravotnických záchranářů Jiřina Ernestová. K domu byl přistaven speciální kyslíkový vůz pro ošetření lidí, kteří se nadýchali zplodin.

Hašení a zásah zdravotníků komplikovaly špatně zaparkované vozy, kvůli nimž záchranáři nemohli projet k domu. „Policisté museli několik těchto vozidel ručně přenášet,“ uvedla mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Některé hlídky se ještě před příjezdem hasičských jednotek snažily dostat do domu a částečně uhasit hořící patro. Další policisté evakuovali obyvatele nižších pater, později pomáhali při evakuaci hasičům. „Dopravní podnik hlavního města Prahy přistavil do ulice Všetacká autobus, kam se mohlo asi třicet evakuovaných osob včetně dětí schovat před zimou,“ dodala Rösslerová.

Podle policejní mluvčí trval zásah až do 6.00. Dnes dopoledne bude dokončeno ohledání místa požáru. „Podle prvotních informací došlo k vyloučení technické závady a s největší pravděpodobností se jedná o úmyslné zapálení. Více však budeme vědět až po dalších provedených úkonech,“ uvedla Rösslerová. Předběžná škoda způsobená požárem je odhadnuta na 1,5 milionu korun.

Na místo požáru se dostavili také zástupci městské části, kteří museli sehnat náhradní ubytování pro evakuované. Podle Mileny Pekařové z městské části Praha-Čakovice někteří lidé odjeli už v noci ke svým známým nebo příbuzným, jiní využili možnosti přenocovat v tělocvičně. V domě žilo sedmnáct rodin. „Jde o soukromý objekt, nikoli obecní. Přesto se pokoušíme najít pro obyvatele náhradní ubytování,“ uvedla Pekařová. Zatím se o něj prý
přihlásilo pět rodin. Městská část pro ně zřejmě zajistí volná místa v ubytovně, k dispozici je i několik obecních bytů.