Borovany neměly dost místa ve školce, tak smontovaly novou

Borovany (Českobudějovicko) – Nová školka pro 25 dětí vznikla během posledních deseti týdnů v Borovanech na Českobudějovicku, když radnice zjistila, že se do stávajícího zařízení nevejdou všechny děti. Stavba montované školky vyšla na necelých šest milionů. O její budoucnost se město nebojí. Až dětí ubude, promění se školka v tělocvičnu nebo sklad.

Stará borovanská mateřská škola se šesti třídami pojme 165 dětí. Letos ale chtělo své potomky zapsat dalších dvacet rodin, na které už se nedostalo. „Borovany rostou a dětí přibývá,“ shrnul starosta Stanislav Malík. Vedle stávající budovy proto vznikla nová montovaná stavebně propojená s tou stávající. Je v ní prostor pro sedmou třídu borovanské mateřské školy o 25 dětech. Uvnitř jsou kromě třídy také šatny, sklady a kancelář.

„Základem je ocelová konstrukce, ta je opláštená s dostatečnou izolací. Z vnější strany jsou omítky,“ charakterizoval montovanou školku její stavitel Antonín Fryč.

Rodiče jsou z přístupu radnice nadšeni. Když se dozvěděli, že se jejich děti do školky nevejdou, hrozily jim velké potíže. „Jsme rádi, že můžeme do školky syna vodit, protože bych s ním musela zůstat doma,“ uvedla matka tříletého chlapce Zdeňka Čermáková. Matka dalšího dítěte se zase připravovala na náročné každodenní dojíždění s pětiletou dcerou do Českých Budějovic.

V budoucnosti může dětí ubýt, radnice s tím však počítá. Až školkou projdou děti z tzv. silných populačních ročníků, pavilon přestaví. „Tato budova by mohla sloužit jako tělocvična,“ uvedl starosta Malík.

Montované školky navštěvují děti i v jiných městech – například Hradci Králové nebo Brně. Výstavbu další zvažuje Plzeň.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)