Za parkování na místech pro matky s dětmi neexistuje postih

Praha - Na nedostatek vyhrazených parkovacích míst v bezprostřední blízkosti obchodních center si stěžují matky s malými dětmi. Parkování vyznačené přímo pro tyto zákaznice je ale jen projevem dobré vůle ze strany supermarketů a pokud ho obsadí jiný zákazník, neporušil žádný předpis. Parkování na těchto místech není totiž dopravním přestupkem, narozdíl od stání vyhrazených pro invalidy.

„Bylo by velmi těžké prokazovat, že ve chvíli, kdy auto zaparkovalo, v něm malé dítě bylo, nebo ne,“ vysvětluje poslankyně a předsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti Helená Langšádlová (TOP 09).

Iva Fišerová z OC Smíchov:

„Pokud přijede mladý muž a zaparkuje svůj sportovní vůz na tomto místě, tak mu můžeme vysvětlit, že to místo je růžové a že je na něm kočárek, ale nemůžeme mu udělit žádnou pokutu, nemůžeme mu dát botičku. Tady v Čechách prostě neexistuje pro toto žádná opora v zákoně.“

Podle Langšádlové se v následujících měsících nechystá ani novela zákona, která by ulehčila pohyb v centru města matkám s kočárky. Hlavní město ale vstřícný krok udělalo už v loňském roce, když rozdělilo 2 miliony korun mezi uchazeče v projektu Praha bezbariérová. Peníze se použily například pro odstraňování překážek před dětskými centry. Podle mluvčí magistrátu Terezy Krásenské nebyl primárně určen pro odstraňování bariér pro postižené, ale právě pro překážky, jako jsou schody a vysoké obrubníky.

Reportáž Barbory Kladivové (zdroj: ČT24)