Nový cíl pražských výletů - památné stromy

Praha - Památné stromy jako nová turistická atrakce hlavního města. To je téma výstavy v Botanické zahradě v Praze - Troji. Seznam památných stromů uvádí nově vydaná publikace. Díky ní jsou pražské stromy nově také cílem cyklistických výletů.

Jedním ze dvou stovek památných stromů metropole je například platan na Karlově náměstí. „Mají nadprůměrný vzrůst nebo nadprůměrný věk, či se k nim váže nějaká historická událost,“ uvedl Aleš Rudl, autor knihy. Kniha a související webové stránky věk stromů a podrobnosti o historii místa, kde se nacházejí, uvádějí. Třeba památnému dubu v pražské Řásnovce je už stošedesát let a zažil éru Rychlých Šípů a Vontů, které sem situoval spisovatel Jaroslav Foglar. „Lidé se můžou vydat za pražskými památnými stromy, jak pěšky po vycházkách, nebo mohou využít cyklistické trasy,“ dodal Rudl.

Pět nových cyklotras je českým unikátem. Mají přilákat pozornost ke stromům na kraji hlavního města. „Trasa číslo jedna je nejdelší ze všech tras, spojuje metro C v Letňanech s metrem C na Hájích, a památné stromy jsou na ní dílčími cíli,“ uvedl Rudl. „Stromy, ať si to uvědomujeme, nebo ne, jsou průvodcem člověka od kolébky do hrobu,“ uvedl Jan Němec, editor publikace.

Průvodcem vzrostlými velikány města je i nově otevřená výstava v Botanické zahradě v Troji. „Uvidíte tady stromy, které byste třeba nikde jinde neviděl,“ řekla Marcela Uhlíková, mluvčí Botanické zahrady Praha. Historií památných stromů Prahy provede v sobotu 17. března návštěvníky botanické zahrady v Troji autor knihy osobně.