Budějovice se musí obejít bez evropských peněz

České Budějovice – Bez evropských dotací se možná budou muset obejít České Budějovice při rekonstrukci ulic a v dalších projektech z tzv. Integrovaného plánu rozvoje. Když se město obrátilo na Radu Regionálního operačního programu Jihozápad s žádostí o proplacení slíbených dotací, ukázalo se, že jsou projekty špatně připraveny a výběr dodavatelů mohl být zmanipulován. Rada proto odmítla proplatit tři ze čtyř projektů, radnici navíc hrozí pokuta za nesplnění dotačních podmínek. Materiály teď prošetřuje antimonopolní úřad a policie. Město se zatím dostalo do velkých nesnází, část projektů už se staví a České Budějovice si na ně půjčily 600 milionů korun. Přinejmenším o desítky milionů tak město přijde. Nyní se úředníci radí se střážci evropských dotací o úpravách projektů tak, aby se město vyhnulo hrozící velké pokutě od Evropské komise.

Integrovaný plán rozvoje města má výrazně zlepšit životní podmínky zejména lidem žijícím mimo centrum. Jeho součástí je revitalizace sídliště Máj, rekonstrukce parku na Palackého náměstí nebo oprava letní plovárny. Podle Úřadu ROP Jihozápad ale byly projekty připraveny tak, že město na očekávané evropské peníze ztratilo nárok. „Místo radosti z toho, co se nám už podařilo, se IPRM stává noční můrou. Regionální rada Jihozápad totiž začala s prošetřováním netransparentních projektů a našla jich požehnaně, a to v rekonstrukcích ulic,“ shrnul náměstek primátora Miroslav Joch.

Podle Ivany Makovičkové z Úřadu ROP město v řadě případů nevhodným způsobem vybíralo dodavatele – losovalo, krátilo lhůty nebo upřednostňovalo konkrétní značky například pouličních lamp nebo dlažby. „V centru města nemůžeme mít v ulici různé druhy osvětlení, různé obrubníky,“ říká opoziční zastupitel František Jelen, bývalý náměstek primátora. Úředníci regionální rady ale už vše předali antimonopolnímu úřadu a policii. „Mohlo by dojít k porušení konkurenčního prostředí,“ uvedl Radek Polák, mluvčí ROP Jihozápad.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

České Budějovice však musí i bez evropských peněz pokračovat v naplánovaných rekonstrukcích, aby neohrozily čerpání dotací na bezproblematické součásti integrovaného programu. Úvěr je přitom podle náměstka Jocha již téměř vyčerpán a město musí podle projektu zrekonstruovat výměru ulic, ke které se v projektu zavázalo, jinak mu hrozí vysoké pokuty od Evropské komise. „Sklizeň záměrných či nezáměrných pochybení minulého vedení radnice tak získává hořkou pachuť a my můžeme zapomenout na snižování dluhu města, zvláště při očekávaných nižších příjmech do městského rozpočtu vlivem stagnace ekonomiky,“ uvedl Joch.

Někdejší představitelé města, kteří projekty sestavovali, kritiku svých nástupců odmítají. Žádosti o dotace podle nich sestavovaly externí firmy.