Praze chybí záchytná parkoviště

Praha - Praha má málo záchytných parkovišť. V hlavním městě je v tuto chvíli asi tři tisíce parkovacích míst v režimu P + R, tedy „zaparkuj a jeď“. Ty umožňují lidem nechat auto u stanice metra a do centra dojet městskou hromadnou dopravou. Jenže parkoviště jsou plná už brzy ráno.

Ze středních Čech do Prahy každodenně míří desetitisíce lidí. Kdo se chce vyhnout dopravní zácpě a auto nechat na okraji města, má často smůlu - zaparkovat není kde. Už v 7 ráno je třeba záchytné parkoviště na pražském Zličíně až na dvě místa zcela plné. „Do těch půl osmé tady ještě místa bývají, ale když jsem jednou přijela po půl osmý, tak už byla poslední dvě místa a řekli mi, že už jsou pro někoho rezervované,“ prohlásila řidička Lenka.

Kdo jezdí do práce na devátou hodinu, v této části města nezaparkuje, a to i přesto, že právě na Zličíně jsou kousek od sebe dvě záchytná parkoviště - celkem nabízí 144 míst. Podobná je realita i na druhém konci Prahy.

Záběry z Černého mostu ukazují, jak se parkoviště už brzy ráno plní. V osm hodin tu už není jediné volné místo. Praha má 17 parkovacích ploch P + R s téměř třemi tisícovkami míst. „Je to málo, když se podíváte na srovnatelná místa, jako je Vídeň nebo Mnichov, tam mají zhruba 5 a sedm tisíc míst P + R přímo ve městě,“ konstatoval dopravní expert Vratislav Filler.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Metropole si přitom podle odborníků zadělává na velký problém. U budované nové části metra A z Dejvické do Motola totiž žádné záchytné parkoviště nevznikne. „V současné době není P + R Veleslavín připravováno, neboť na plošné parkoviště není dostatek plochy a na objektové parkoviště nad autobusovým terminálem nejsou v současné době volné finanční prostředky,“ řekla Tereza Krásenská, mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy. V jiných částech města ale nová P+R mají vznikat. Město plánuje další na Černém mostě a také na Zličíně.