Kam s další pražskou věží? Na babu!

Praha – Architektonická soutěž pro mladé studenty měla neobvyklé téma – nová rozhledna pro Prahu. Přišlo 67 návrhů – výrazně více než v minulých letech. Návrhy byly obzvlášť rozmanité, objevily se i nápady na mobilní rozhlednu. Porotu složenou ze znamých architektů, např. Zdeňka Lukeše a Davida Vávry, však nejvíce zaujala tradiční věž vyrůstající ze zříceniny na Babě ze 17. století od dvojice litoměřických studentů z Fakulty architektury ČVUT Vojtěcha Ružbatského a Dionýze Hutára.

Podle poroty je vítězný návrh pozoruhodný, přestože „atakuje památkově chráněnou zříceninu na Babě, ale činí tak ohleduplně – do historických zdí prakticky nezasahuje“. Hranolová věž potom má umožnit výhled na údolí Vltavy, ale i opačným směrem – například na pražskou katedrálu „naruby“. Podle Vojtěcha Ružbatského z vítězného týmu je Baba vhodným místem pro rozhlednu zejména proto, že žádná z pověstného sta pražských věží zde není.

„Když jsme se rozhlíželi po Praze, procházeli ji, zjistili jsme, že na Babě nic takového není. Je tam zřícenina, kam chodí dost lidí kvůli rekreaci a podobně. Tam nám přišla věž jako dobrý nápad,“ vysvětlil Vojtěch Ružbatský. Zdůraznil však, že – vzhledem k tomu, že šlo o ideovou soutěž – o realizaci stavby neuvažoval. „Ale dovedl bych si i představit, že by to tam mohlo stát,“ dodal.

I k této možnosti však porota přihlížela, upozornil sekretář soutěže Zdeněk Frey. „Myslíme, že stověžatá Praha další věž ještě snese,“ podotkl. Návrhy v soutěži však byly velmi rozmanité – i po materiálové stránce. „Byly použity všechny materiály od betonu přes dřevo až po sklo a plast,“ přiblížil Zdeněk Frey.

Porotu však oslovily i některé stěží realizovatelné projekty. „Jsou tady i věci, které jsou 'ulítlé'. Ty mi přišly velmi vtipné. Ale stojí za to vidět celou soutěž,“ uzavřel sekretář soutěže. Návrhy zaslané do studentské soutěže na novou pražskou rozhlednu si nyní může prohlédnout široká veřejnost. V Sále architektů Staroměstské radnice začala jejich výstava, která potrvá až do 13. května.

Rozhovor s Z. Freyem a V. Ružbatským (zdroj: ČT24)