V mrazivém ránu přibylo nehod – u Liberce jich bylo šest

Liberec – Vysoký počet nehod přineslo ráno, kdy se na některých místech vrátila teplota pod bod mrazu. K řadě havárií došlo na severu Čech, kde namrzly silnice, avšak řidiči zvyklí na teplé počasí posledních dnů na změnu dostatečně nezareagovali. Jenom na krátkém úseku rychlostní silnice R35 mezi Libercem a Turnovem se tak ráno staly hned čtyři nehody.

Severočeská „pětatřicítka“ má vytouženou čtyřproudou podobu zatím pouze zhruba na dvaceti kilometrech – to jí však nebrání v přitahování nehod, zejména v ranních mrazech. Cestu z Liberce do Turnova tak dnes „lemovala“ auta poničená hned v šesti haváriích, z nich dvě se však staly na přilehlých komunikacích souběžně.

První nehoda se stala v sedm hodin ráno, kdy bourala dvě osobní auta na libereckém nájezdu na silnici 35 u čerpací stanice Agip. Další nehoda se stala jen o deset minut později a pár kilometrů dál v Dlouhém Mostu, kde vůz skončil po smyku ve středových svodidlech. Hned vzápětí narazilo další auto do svodidel ještě o něco dále ve stoupání u Jeřmanic. Zhruba po hodině došlo k obdobné havárii ještě u křižovatky s rychnovsko-jabloneckou silnicí I/65 u Rádla. Všechny ranní nehody na „pětatřicítce“ byly ve směru na Prahu. Řidiči kvůli úklidu následků a zásahům hasičů a policie musí očekávat zdržení.

Další dvě nehody se staly v bezprostřední blízkosti silnice 35. V Liberci narazilo auto do svodidel na silnici I/14 hned za křižovatkou s I/35, u Paceřic za sjezdem z „pětatřicítky“ sjelo jiné auto do příkopu a převrátilo se na střechu.

Přestože se v malé oblasti stalo v krátkém čase nebývalé množství dopravních nehod, jejich následky nebyly příliš vážné. „Naštěstí žádná z nehod neskončila těžkým zraněním nebo dokonce tragicky,“ podotkl ředitel zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Ranní mrazy by neměly přetrvat. Během dne se výrazně oteplí, teploty mají vystoupit až na 19 stupňů Celsia, obloha by měla zůstat jasná.