Kardiocentum v Pardubicích opět patří mezi špičková oddělení

Pardubice - Kardiologie pardubické nemocnice se vrátila do sítě špičkových kardiocenter. Byla z ní vyřazena na začátku loňského roku, nyní se tedy vrací zpět. Pro nemocnici to znamená, že bude moci znovu poskytovat kompletní péči a provádět nejnáročnější operace v oblasti kardiologie.

„Znovuzařazení do sítě Komplexních kardiovaskulárních center nám umožní provádět široké spektrum vysoce specializovaných kardiologických výkonů. Řada z nich je v současnosti vyhrazena právě jen pro tato centra,“ prohlásil primář kardiologického oddělení Petr Vojtíšek.

Pardubická krajská nemocnice uspěla se žádostí o opětovné zařazení do sítě Komplexních kardiovaskulárních center České republiky spolu se soukromými firmami, které v nemocnici zajišťují některá vyšetření, léčbu i zákroky.

Lidé už nemusí za operacemi do jiného kraje

Pardubická nemocnice byla do sítě špičkových kardiocenter zařazena v roce 2010. Na začátku loňského roku ji z ní ministerstvo zdravotnictví vyřadilo kvůli tomu, že se nedokázala dohodnout se soukromníky, kteří zdravotní péči částečně zajišťují.

Poté, co teď nemocnice znovu získala status špičkového kardiocentra, už pacienti nebudou muset kvůli náročným operacím srdce jezdit do nemocnic v okolních krajích. „Jsme rádi, že naše několikaměsíční snaha vedla k úspěchu. Je to především ku prospěchu pacientů, kterým bude poskytována superspecializovaná kardiovaskulární péče,“ konstatoval spokojený ředitel a předseda představenstva Pardubické krajské nemocnice Tomáš Gottvald.