Příušnice na Pardubicku neustupují, v posledním týdnu 40 nemocných

Pardubice – Epidemie příušnic, která zasáhla Pardubický kraj, stále neustupuje. Počty pacientů rostou od konce minulého roku, přesto za celý rok 2011 nepřesáhl počet nemocných 220. Letos naproti tomu už lékaři v regionu ošetřili přes 500 nemocných – zejména na Pardubicku a Chrudimsku. V minulém týdnu se potom jejich počet zvýšil o 41. Zdravotníci upozorňují, že mezi nemocnými jsou i lidé, kteří byli proti příušnicím v dětství očkováni.

Proč u některých lidí nezabralo očkování proti paramyxoviru, který příušnice způsobuje, lékaři stále ještě nevědí. Zřejmě je to však důsledek postupného slábnutí vakcíny. „Zejména jsou to lidé, u kterých uplynulo od základního očkování 15 let,“ upozornila Olga Hégrová, vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice. Zdůraznila však, že se zatím způsob prevence této nemoci nemění. „Kdyby došlo ke změně z hlediska vakcinační strategie, byla by o tom veřejnost informována,“ uvedla Olga Hégrová.

Žádnou účinnou prevenci proti chorobě přitom zdravotníci neznají. Často se mladí lidé nakazí ve škole, proto je vhodné klást důraz na hygienu. „Žádná prevence není možná, protože se dozvídáme, až když žák příušnice má,“ poukázala ředitelka pardubické Obchodní akademie a jazykové školy Jitka Šírová. V jejím ústavu se příušnicemi nakazilo už deset mladých lidí. Příušnice se ale vyskytly i v jiných školách v kraji včetně mateřských.

Příušnice se projevují horečkami a otoky slinných žláz pod ušima. „Příušnice se šíří kapénkovou infekcí,“ upřesnila Olga Hégrová. Zejména u mladých mužů se však může onemocnění rozšířit na další orgány. „Jsou to záněty varlat, mozkových blan nebo zánět slinivky břišní,“ shrnul mluvčí Pardubické krajské nemocnice Dušan Korel. Vážnější průběh příušnic si obvykle vyžádá hospitalizaci. V pardubické nemocnici nyní leží s příušnicemi deset pacientů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)