Lidé v Trhových Svinech se už potoka bát nemusejí

Trhové Sviny (Českobudějovicko) - V Trhových Svinech si místní po letech napětí vydechnou, radnice totiž získala z pokladny ministerstva zemědělství 10 milionů korun, za něž mohou vodohospodáři upravit koryto nebezpečného Farského potoka. Koryto nedokázalo pojmout ani takzvanou dvouletou vodu a potok ohrožoval desítky domů v okolí, jejichž obyvatelé museli při deštích stavět speciální zabrány.

„Každý druhý rok, zhruba při dvouleté vodě, dochází k vybřežení a zatápění okolostojících objektů,“ přiblížil Martin Poláček z Povodí Vltavy. V kritickém místě se koryto farského potoka prudce stáčí doprava pod silnicí, při povodních tady stojí i metr vody a lokalita není autem průjezdná.

Téměř nepřetržitá pohotovost pro lidi od břehů potoka v Trhových Svinech brzy skončí. Vodohospodáři začali upravovat koryto, a pokud jim nic nezkříží plány, dokončit by měli práce v červnu. Bagry koryto postupně rozšiřují, kameníci břehy zpevňují, chtějí, aby velká voda z města rychle odtekla. „Tento tok by měl být upraven tak, aby zachytil minimálně padesátiletou vodu,“ upřesnil starosta Radislav Bušek (NEZ).

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)