Obyvatele Kaplice trápí horká zem

Kaplice (Českokrumlovsko) - Horkou půdu pod nohama mají už pět týdnů obyvatelé sídliště v Kaplici na Českokrumlovsku. Z prasklého parovodu tam uniká pára a lidé si stěžují, že správce ho místo opravy jen zahrnul hlínou. Vypálená místa na trávníku jasně ukazují kde. Místní proto žádají o nápravu radnici.

Na začátku února praskl v Kaplici páteřní rozvod parovodu. Město závadu dosud neopravilo a místní si stěžují. V místě porušeného parovodu jsou tři vypálené kruhy v trávě a na změření teploty na povrchu nestačí ani padesátistupňový teploměr. Obyvatelé sídliště se proto obrátili na radnici. Starosta Kaplice Pavel Talíř slíbil, že se radnice postará, aby bylo místo lépe zajištěné a nikdo tam nemohl přijít k úrazu.

Správa domů situaci pravidelně kontroluje, žádné nebezpečí prý obyvatelům nehrozí. Opravovat začnou, až se zlepší počasí a vyrobí se speciální náhradní díl. Oprava bude náročná a bude stát kolem 150 tisíc. Podle Jana Sytaře ze Správy domů města Kaplice znamená oprava parovodu odstávku dodávek pro celé město. Poruchy na páteřním parovodu jsou tu v posledních pěti letech časté. Město ho musí postupně zrekonstruovat. Ztráty z úniku páry ale nijak výrazné nejsou. Maximálně prý v řádu tisíců korun.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)