Praha chce vydělat na turistech víc peněz

Praha – Hlavní město se chystá zvýšit ubytovací poplatek z lůžka ze čtyř na šest korun, což by do městské kasy mohlo přinést desítky milionů. Radnice první městské části ale nesouhlasí s tím, aby větší výnosy připadly magistrátu, a chce ubytovací poplatek z hotelů vybírat sama.

Praha 1, na jejímž území je největší koncentrace hotelů, si nárokuje výnos z ubytovacího poplatku. Ten totiž dosud končí v městské kase, což radní považují za nespravedlivé a požadují změnu vyhlášky. Starosta MČ Praha 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) informoval, že v tuto chvíli jde o 20 až 30 milionů korun. Říká, že peníze by měly dostávat městské části, protože představují kompenzaci zatěžování místní infrastruktury.

Hlavní město se příjmů z hotelových hostů nehodlá vzdát. Nadále chce zůstat výběrčím ubytovacího poplatku, jak potvrdil radní pražského magistrátu Václav Novotný (TOP 09). „V roce 2011 se vybralo necelých 70 milionů korun. 48 milionů jde do rozpočtu města, 22 milionů pak do rozpočtu městských částí,“ sdělila mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Praha chce na zahraničních i domácích turistech, jejichž počet stoupá, ještě víc vydělat, chystá totiž zvýšit ubytovací poplatek ze 4 na 6 korun na lůžko a noc. Problém je v tom, že tyto investice nejsou vidět a hlavnímu městu se nevrací, domnívají se nejen radní Prahy 1, ale i analytici cestovního ruchu. Pokud zvýšení ubytovacího poplatku schválí radní a zastupitelé, novou sazbu by město mohlo vybírat už od července.