V dejvické Thákurově ulici dnes padlo dvanáct lip

Praha - Technická správa komunikací (TSK) dnes v pražských Dejvicích pokácela 12 vzrostlých stromů v lipové aleji v Thákurově ulici. Kácení počátkem roku povolil magistrát jakožto vlastník parku, podle jehož posudků byl stav stromů kritický a ohrožoval chodce. Proti záměru je porazit se ovšem postavila občanská sdružení, která požadovala, aby Praha toto rozhodnutí zrušila.

TSK, která zeleň v Thákurově ulici spravuje, měla podle mluvčího Tomáše Mrázka k pokácení lip ale platná povolení. „Těch 12 pokácených lip bylo dendrology označeno za nemocné stromy a to se potvrdilo, stromy byly uvnitř duté, vyhnilé a některé jen zázrakem držely při sobě,“ řekl dnes Mrázek. „Do čtrnácti dnů budou v parku vysazeny nové stromy.“

Podle mluvčí sdružení Arnika Zory Kasikové po dnešku v parku zůstalo z původního počtu 54 lip už jen 14 asi 80letých stromů a 16 mladších stromů. „Kácení se navíc uskutečnilo jen pár dní před koncem vegetačního klidu,“ doplnila mluvčí. Podle Marie Jelínkové z občanského sdružení Tilila Thákurova se tak na dnešním kácení v ulici vyjevila zlovůle úřadů. „Když se TSK rozhodne, že stromy odstraní, tak my jako občané nemáme jakoukoli šanci své životní prostředí bránit,“ uvedla.

Nepomohla ani nabízená „samospráva“ stromů

Občanská sdružení se přitom proti kácení v minulosti odvolala k soudu a náměstek pražského primátora Josef Nosek podle Kasikové nabídl místním občanům, že mohou převzít do doby rozhodnutí soudu za stromy zodpovědnost, a to formou notářského zápisu. „Ani to, že místní občané převzali formou notářského zápisu zodpovědnost za stromy, nabídli městské části spolupráci a partnerství v péči o park a dokonce i dar jednoho milionu korun na péči o stromy, nepomohlo,“ dodala mluvčí Arniky.

Podle Mrázka ale soud vydal předběžné opatření, v kterém konstatoval, že upřednostňuje záchranu lidského života před ochranou životního prostředí.

Park mezi ulicemi Evropská a Seminární je kvůli bezpečnosti už od loňského května uzavřen. Kolem jsou kovové zátarasy propojené červenobílou páskou. TSK usilovala o pokácení lip už několik let. Stejně dlouho proti tomu bojují občanská sdružení. TSK prý počítá s obnovou parku a náhradní výsadbou.

Reportáž Ondřeje Koutského (zdroj: ČT24)