Občanská sdružení v Pardubicích protestují proti kácení stromů

Pardubice - Spor o kácení stromů v pardubických Tyršových sadech se stupňuje. Na jedné straně stojí radnice s plánem na obnovu parku, na straně druhé protestující občanská sdružení. Obviňují město, že se snaží projekt za každou cenu prosadit. Ve hře jsou desítky milionů z Evropské unie.

S vidinou obnovy Tyršových sadů nechalo město vykácet vybrané stromy a keře. Kritici mluví o devastaci jediné zelené plochy v centru, vykácené stromy a keře si dokumentují. Obrátili se na inspekci životního prostředí i na policii. Policisté do Tyršových sadů kvůli kácení vyjížděli už několikrát. „My jsme si k této věci vyžádali i podklady od příslušných orgánů a do současné chvíle jsme žádné porušení zákona neshledali,“ uvedl Jozef Bocán, mluvčí Policie ČR Pardubice.

V parku zatím padlo sto devadesát menších stromů a keřů. Kritici zpochybňují i oprávnění firmy ke kácení. „Podle našeho zjištění existuje na revitalizaci parku jenom jedna smlouva a firma, která tu smlouvu vyhrála, tady rozhodně nekácela,“ uvedl Jan Linhart, předseda sdružení Zelená pro Pardubicko, o.s. „Firma, která tam provádí probírku, byla řádně vysoutěžena,“ řekl František Brendl, náměstek primátorky Pardubic.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Občanská sdružení chtějí blokovat vykácení dalších dvou set velkých stromů. Chystanou obnovu parku za víc než 80 milionů včetně evropské dotace odmítají. „Betonová plocha velikosti fotbalového hřiště, umělá řeka poháněná čerpadly - tak se nám to zdá být příliš megalomanské a zbytečně předražené,“ říká Vladimír Lemberk, Chráníme stromy, o.s. Odpůrci kácení posílají do oběhu už třetí petici. Úřadům ji chtějí předat před začátkem stavebních prací v parku.