Spor o vodu v Liberci zřejmě rozhodne soud

Liberec – Bez dodávek vody jsou už třetím týdnem desítky lidí v Liberci. Mohou za to dluhy, vodárna se rozhodla je kvůli stotisícovému nedoplatku přerušit. Majitel domu zaplatit nechce, prý mu problémoví nájemníci dluží ještě za předchozí roky. Bez vody ale zůstali také ti, kteří řádně platí – jen žijí ve stejném domě s neplatiči.

Sbalit PET láhve a vyrazit k nedalekému potoku, Růžičkovi takhle chodí pro vodu na mytí nádobí, nebo na splachování záchodu už 15 dní. Na vaření a k pití kupují vodu balenou. „Být bez vody je šílené, radši bych svítil svíčkou,“ uvedl nájemce bytu bez vody Jan Růžička a paní Jiřina Růžičková doplnila: „Máme dva kluky a ti se potřebují mýt. Takže se koupou ve škopku.“

Jenže právě Růžičkovi jsou podle majitele domu ti, kteří za vodu neplatí. Desetitisíce mu prý dluží většina nájemníků. Jde o rodiny, které žijí ze sociálních dávek. Růžena Junková ale vše řádně zaplatila. Protože žije ve stejném domě, je bez vody taky: „Jsem nešťastná, naštvaná. Vodu mi musejí přivézt každý druhý den kluci.“

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Kvůli dluhu skoro 100 tisíc korun odpojila vodárna tři domy. Majitel Radim Palaš dluh zaplatit nechce, za vodu tu prý poslední roky doplácí desítky tisíc. Tvrdí, že s problémovými nájemníky ztratil trpělivost: „Nejsem schopen získávat neustále každý rok peníze. Není to jeden rok, loni jsem měl dost peněz, tak jsem to mohl za ty lidi zaplatit. Letos to za ně bohužel platit nezvládnu.“ Vodárna však trvá na svém. „Dokud nedojde k zaplacení toho dluhu, dodávka vody nebude obnovena,“ potvrdila mluvčí společnosti SČVaK Iveta Kardanová.

Podle právníků však dodávky vody musí zajistit majitel domu. Ať už mu nájemníci dluží, nebo ne. Obyvatelé odpojených domů plánují vlastníka zažalovat. „Vůči těm, kdo řádně platí, je povinen to zajistit on. A je jeho starost, jak se s neplatiči vypořádá,“ prohlásil Ilja Novák ze Sdružení na ochranu nájemníků Liberec.

Nájemníci chtějí požádat soud, aby předběžným opatřením dodávky vody obnovil. Bude je to stát deset tisíc za správní poplatek.