Kamion neodjel z přejezdu, zastavil pražsko-budějovickou trať

Veselí nad Lužnicí – Před lokomotivou ranního rychlíku z Prahy do Českých Budějovic se nedaleko Veselí nad Lužnicí objevila část návěsu nákladního automobilu. Nehodu, ke které následně došlo, sice všichni ve zdraví přežili – řidič auta i zhruba 150 lidí ve vlaku – ale musela být na tři hodiny zcela zastavena železniční doprava na trati Praha – České Budějovice. Náhradní autobusová doprava jezdila mezi Soběslaví a Veselím nad Lužnicí.

Vlak narazil do zadní části návěsu nákladního vozu, který částečně zasahoval do přejezdu u průmyslového komplexu. Návěs byl při srážce s vlakem zničen, začala proto překládka nákladu. Zničeno bylo při nehodě také zabezpečovací zařízení u přejezdu. To podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala před nehodou fungovalo.

Celkovou škodu vyšetřovatelé vyčíslili na 530 tisíc korun, z toho 350 tisíc na kamionu, 100 tisíc na vlaku a 80 tisíc na železniční infrastruktuře.

Nehoda se stala před půl devátou dopoledne, mimořádná výluka postihla všechny vlaky, které potom místem měly projet. Do autobusu museli přestoupit i cestující z mezistátního rychlíku mířícího do Lince. Železniční doprava byla obnovena před půl dvanáctou. Cestující ale stále musí počítat se zpožděním některých spojů.

Telefonát Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)