Kvůli zastaveným dotacím na keltskou vesnici padnou první žaloby

Nasavrky - Stavba keltského oppida v nasavrckém Archeoparku se protahuje. Už loni na podzim totiž Regionální rada ROP Severovýchod zastavila její financování z evropských fondů kvůli podezření z manipulace výběrového řízení. Společnost, která vybírala stavební firmu formou losovačky, vyšetřuje policie. Investor ale dál čekat nechce, na organizaci připravuje žalobu. Na evropské dotace čekají v kraji i další projekty, které regionální rada od peněz odřízla.

V keltské vesnici zůstávají rozestavěné domy. Práce se nerozběhnou, dokud se nevyřeší financování. Na její výstavbu získalo občanské sdružení Boii dotaci necelých 20 milionů korun. Projekt se ale ocitl v podezření, že by mohl být zmanipulovaný, a tak peníze nedostal. Případ šetří policie už pět měsíců. „Nic jsme neporušili, jsme vlastně oběť této kauzy,“ tvrdí předseda sdružení Boii Lukáš Blažek.

Projektem se navíc začal zabývat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS). „Čekáme na vyjádření. Poté, co ÚHOS rozhodne, dáme zakázku přezkoumat nezávislé právní firmě,“ uvedla mluvčí ROP Severovýchod Eva Jouklová. Zdlouhavé vyšetřování dokončení keltské vesnice ohrožuje. Občanské sdružení Boii proto připravuje žalobu na Regionální radu Severovýchod, popřípadě na firmu, která dodavatele stavby vybrala. „Budeme hledat viníka ohledně náhrady škody,“ potvrdil Blažek.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pozadu nezůstávají ani ve Slatiňanech. Tamní úřad získal dotaci na výstavbu Švýcárny, tok evropských peněz i tady Regionální rada Severovýchod zastavila. „Budeme se bránit právní cestou,“ prohlásil místní starosta Ivan Jeník.

Regionální rada už v lednu financování jednoho projektu obnovila – po několika měsících dostala zelenou modernizace pardubického letiště.