Lokálky dostanou obce možná zadarmo, na řadě ale budou až druhé

Praha – Ministerstvo dopravy uvažuje o tom, že by lokálky, jichž se chce zbavit, stát zadarmo předal obcím či krajům, které o tratě mají zájem. Bezúplatný převod radnicím však přijde v úvahu až v případě, kdy o ně nebude mít zájem nikdo jiný. Obce o bezúplatný převod usilují už dlouho, stát ho však dosud jednoznačně odmítal. Na změnu názoru dnes upozornila Mladá fronta DNES.

Stát podle nového plánu ministerstva dopravy nejprve nabídne lokálky, které už nechce udržovat, ve veřejné soutěži. Až tehdy, pokud o ně nebude zájem, dostanou tratě k dispozici obce. To ale bude znamenat jejich faktickou záchranu. „Podmínkou bude, že obce či kraje jako noví vlastníci budou muset nejméně pět let udržovat dráhu v provozuschopném stavu a neprodávat ji nikomu jinému,“ řekl MfD náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl.

Dosud stát plánoval lokálky, kterých se chce zbavit, prodávat za tržní cenu. Zaplatit by za ně musely i obce. Takovou strategii však kritizovali železniční dopravci, obce i hejtmani. Na jiném způsobu převodu tratí se nyní dohodli zástupci ministerstva s kraji.

O rušení lokálek usiluje stát prostřednictvím Správy železniční dopravní cesty a ministerstva dopravy od předloňského podzimu. Vše zdůvodňuje úsporami. SŽDC v roce 2010 sestavila seznam tratí, které jsou pro ni výrazně prodělečné – peněz od dopravců za průjezd je tak málo, že zdaleka nepokryjí údržbu. Následně však veškeré snahy o úřední zrušení části lokálek skončily neúspěšně. Ministerstvo se však cíle nevzdalo a letos předložilo vládě plán prodeje nepotřebných tratí. Vláda však na počátku března projednávání materiálu odložila.

Tratě navržené ke zrušení
Zdroj: ČT24