První lodě na Orlík vypluly až dva dny po začátku sezony

Orlík nad Vltavou (Písecko) – V neděli sice začala na orlické přehradě plavební sezona, ale až dnes na hladinu vyplula první loď. Místním „námořníkům“ zatím nepřejí vodohospodáři. Hladina přehradní nádrže je velmi nízká, a tak většina rekreačních lodí a hausbótů ještě čeká na břehu. Vodohospodáři tvrdí, že udržovat nízkou hladinu během tání bylo nutné. Slibují, že brzy už hladina stoupne na potřebnou úroveň.

Na orlickou hladinu se zatím vydala pouze výletní loď Otava, která má už od neděle vozit po přehradní nádrži turisty. Nedostatek vody ji zdržel o dva dny a složitější než obvykle bylo také její spouštění na vodu. „Loď jela na vodu o půl hodiny déle,“ poukázal zaměstnanec lodní společnosti Jaroslav Krejčí.

Hladina je ve srovnání s loňským začátkem plavební sezony o tři metry nižší. Například v Barrandovské zátoce, kde je obvykle vody po kolena, se nyní mohou lidé procházet. Většina lodí přitom má takový ponor, že zatím nebylo možné spustit je. „Chybí ještě dva metry, abychom mohli dávat lodě do vody,“ uvedl provozovatel Yacht Clubu Barrandov Petr Štěpánek.

Správci přehrady tvrdí, že udržovat nízkou hladinu neobvykle dlouho bylo nutné. „Byla snížena kvůli případnému zachycení zvýšených průtoků v rámci odtávání sněhu,“ uvedla mluvčí Povodí Vltavy Michala Pohůnková. Orlická nádrž je nejobjemějším vodním dílem Vltavské kaskády – zadrží nejvíc vody. To je její prvořadý účel, kterému muselo rekreační využití hladiny ustoupit.

Ačkoli to zatím není příliš patrné, hladina vody několik dnů už zase stoupá. Upouští se jen nárazově přes turbíny elektrárny. Díky tomu mohly dnes vyplnout první lodi, další se k nim nejspíš brzy připojí.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)