Na Zelený čtvrtek se zeleným mokem

Praha – I pivo dodržuje velikonoční tradice, a tak ode dneška k tomu zlatavému přibude i mok zelený. Třináctistupňové zelené pivo s obsahem alkoholu 5,8 % uvařil poprvé před sedmi lety vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. Svoji barvu získává pivo díky směsi bylin, recepturu brněnský sládek ale nechce prozradit. Tím ale velikonoční pivní speciály nekončí, lidé si budou moci pochutnat i na zelenočerveném krasličáku. Ten vyrobí výčepní přímo před očima pivařů. Nejprve natočí hustší zelené pivo a pak ho řízne červeným, tím se dosáhne zmíněné dvoubarevnosti.

„K dosažení dvoubarevného efektu je nezbytné dodržovat několik zásad, zejména řádné vychlazení a pozvolné čepování vrchního, červeného piva z malé výšky a slabým proudem,“ vysvětlil Jaromír Kalina, sládek pivovaru v Jihlavě, který krasličák vařil. Zelený speciál má prý mírně nasládlou chuť. Je hustší, a tak udrží slabší červené pivo, které je světlé výčepní s aromatem vinných hroznů. Letos se bude krasličák točit zhruba ve dvou stovkách středočeských hospod, což je o čtvrtinu víc než loni.

Zelené pivo se bude pít ve středních i jižních Čechách nebo na Moravě

Zelené pivo se sice začalo vařit před sedmi lety v Brně, dnes je už ale dostupné po celé republice. Lidé si ho budou moci vychutnat ve středních i jižních Čechách a také na Moravě. „Každý rok točíme zelené pivo a je o něj velký zájem. Chodí na něj nejen štamgasti, ale i další lidé. Loni jsme vytočili deset sudů za dva, tři dny. Začínáme přesně ve čtvrtek,“ řekl provozní příbramské restaurace U Pletánků František Kanko.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Zatímco vloni nabízelo speciální mok jen devět šumavských podniků, letos ho již pivaři najdou ve dvaadvaceti provozovnách. „Jarní akcí Zelená pro Šumavu chceme nejen s místními obyvateli oslavit to, že se nám daří rehabilitovat Šumavu. Šumava je od loňska o něco zdravější. Není to důvod k velkým oslavám, ale pokračování v započaté práci. Těšíme se na setkání s místními, určitě si s námi zelené pivo dají i turisté,“ říká Jiří Mánek, náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava, která letos spoluorganizuje akci již podruhé v řadě. Zelený mok bude dostupný ve vybraných restauracích například v Horské Kvildě, Kašperských Horách, Modravě, Prášilech či Rejštejně.

Třináctistupňový speciál si lidé vychutnají v restauracích po celé jižní Moravě. Návštěvníci je poznají podle plakátů, nálepek, stojanů na stolech a plaketách pivovaru na pípách. Někteří milovníci piva se na třináctistupňový speciál těší už od března. „Když jsem slyšel, že ho Starobrno znovu uvaří, nemohl jsem se dočkat, až si na něm pochutnám. Je to vždy výborné zpestření velikonočních svátků,“ řekl například Ladislav Novotný z Brna. Velikonoční pivní speciály vaří pivovary Starobrno, Lobkowicz Jihlava a Hubertus Kácov.