Východočeské silnice se rozpadají, kraj ale silničářům nedá peníze

Pardubice – Až budou chtít východočeští silničáři hledat výtluk, který by byl potřeba opravit, postačí jim udělat pár kroků. Značně rozbitá je silnice hned před sídlem Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Tuto silnici má sice na starost město, avšak ten, kdo vyjede za jeho okraj, zjistí, že na krajem spravovaných silnicích je ještě hůře. Pardubický kraj totiž letos poskytl silničářům historicky nejnižší částku na údržbu – a to v situaci, kdy provozní náklady stoupají, na regionálních silnicích posiluje těžká nákladní doprava a navíc uplynulá zima dávala naději, že se podaří ušetřit více než v minulých letech.

Zatímco Plzeňský kraj nedávno oznámil, že silničářům letos poskytne přes dvě miliardy korun – což stejně nestačí na všechny potřebné opravy – pardubická silniční správa dostane sotva desetinu.

Správa a údržba silnic vytipovala 50 silničních úseků, které jsou v nejhorším stavu, k jejichž opravě by potřebovala 400 milionů korun. Od kraje ale dostala na celý rok ještě o 50 tisíc méně, a tak se letos dočká opravy pouze deset nejproblematičtějších komunikací. „Obyčejná provozní údržba výtluků narůstá a my jsme v situaci, kdy už nemáme prostředky ani na tyto věci,“ varoval provozní náměstek SÚS Václav Ouhrabka. Peněz se tak už nedostává ani na svislé dopravní značky a dokonce ani na vodorovné – tj. čáry na silnicích.

Situace na silnicích, které mají krajští silničáři ve správě – tj. komunikacích druhé a třetí třídy – je v Pardubickém kraji čím dál horší. Roste nákladní doprava, jak se kamiony vyhýbají zpoplatněným tahům. Pod jejich náporem se regionální silnice rychle rozpadají. „Jenom v Sezemicích zhoustla kamionová doprava o 19 tisíc týdně,“ upozornil starosta maloměsta severovýchodně od Pardubic.

Samotný krajský úřad ovšem tvrdí, že ani on za nedostatek peněz na údržbu silnic nemůže, a odkazuje ještě výše. „Kdo vidí, jak velké příspěvky dostáváme na opravy silnic, je mu jasné, že stav silnic je absolutně neudržitelný,“ prohlásil radní pro dopravu Jan Tichý.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)