Létala v záchranném vrtulníku, teď přesedla za volant sanitky

Praha – Ženy se dnes dostávají do pracovních pozic, které byly dříve vyhrazeny výhradně mužům. Některé z nich létají ve vrtulníku první pomoci či řídí záchranky. Jedním z takových příkladů je Linda Burdová z jižních Čech, která začínala jako zdravotní sestra. Později si dodělala záchranářskou specializaci, a než začala jezdit s malou sanitkou, létala s vrtulníkem jako členka záchranářského týmu.

Vedle dopravních letadel začínají ženy řídit vlaky i sanitky. Záchranářka za volantem je ale podle zdravotníků jev zcela výjimečný. Žadatelky snahu většinou vzdají, protože nemohou těžké pacienty přenášet. „Zatím máme jedinou zácharanářku, která plní i roli řidiče,“ upozorňuje ředitel Jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Právě touto ženou je Linda Burdová, která přes deset let pomáhala lidem ze vzduchu jako členka posádky vrtulníku první pomoci. Zdravotní sestra pracovala původně v nemocnici, pak si doplnila specializaci a stala se leteckou záchranářkou. Ve vzduchu strávila s pilotem a lékařem stovky hodin. Nejčastěji mířila k nehodám a přepravovala také popálené lidi. Teď řídí malou sanitku. Oproti helikoptéře musela rychlost zpomalit, adrenalinová profese se pro ni ale nezměnila.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)