Rekonstrukce opěrných zdí komplikuje cestu do Krkonoš

Harrachov – Hlavní podkrkonošská silnice I/14, která spojuje Harrachov, Rokytnici nad Jizerou, Jilemnici, Vrchlabí a Trutnov, bude celé jaro hůře průjezdná. V pětikilometrovém úseku mezi křižovatkou Na Mýtě pod Harrachovem a Rokytnicí začali silničáři opravovat opěrné zdi. Původně se počítalo s uzavřením silnice pro nákladní dopravu, nakonec bude provoz zachován v plném rozsahu, avšak pouze v polovičním profilu. Provoz proto bude kyvadlově řízen semafory. Práce na silnici I/14 začaly dnes a jsou naplánovány až do konce července.

Silnice I/14 čeká už od roku 2007, kdy ji poškodila povodeň, na generální rekonstrukci. Stát, kterému komunikace patří, však zatím nesehnal dost peněz, a tak provádí pouze dílčí opravy. Protože po silnici denně jezdí na deset tisíc automobilů, shora na ni tlačí skalní masiv a zdola řeka, je nutné přilehlé skály a opěrné zdi sanovat každoročně. Naposled museli silničáři na silnici mezi Harrachovem a Rokytnicí zasahovat v zimě, kdy ji zasypala lavina. Opravy vyjdou vždy na 20 až 30 milionů korun.

Semafory na silnici mezi Rokytnicí a Harrachovem nejsou jedinou komplikací, která na motoristy v Libereckém kraji čeká. S příchodem jara začaly opravy na mnoha místech. Osm silnic je zcela uzavřených, dalších dvanáct oprav si vyžádalo dílčí omezení provozu. Podle krajského odboru dopravy bude oprav ještě přibývat.