Soud rozhodne, kdo zaplatí za odstranění azbestu

České Budějovice - O tom, kdo zaplatí více než 17 milionů za odstranění azbestu z českobudějovických škol, bude muset zřejmě rozhodnout soud. Stavební firma, která prováděla zateplování, odmítá mimosoudní vyrovnání, o které radní usilovali.

Radnice se domáhá peněz, které musela za vyčištění škol zaplatit ze svého rozpočtu. Podle náměstka primátora Českých Budějovic Miroslava Jocha by se částka měla pohybovat mezi 17 až 19 miliony korun. Město usilovalo o mimosoudní vyrovnání s dodavatelskou firmou. Nakonec však situaci zřejmě bude muset řešit soud. „Naše společnost si není vědoma žádného pochybení při realizaci zakázky a z tohoto důvodu se nepřiklání k dohodě o mimosoudním vyrovnání,“ uvedla Taťjana Pelíšková, mluvčí dodavatelské firmy OHL ŽS. 

Jak stavební firma, tak také radnice mají vlastní expertní posudky. Každý ale s jiným výsledkem. „Posudek, který si nechala vypracovat naše společnost, dokládá, že se azbestová vlákna ve školách neobjevila v důsledku naší činnosti,“ dodala Pelíšková. 

Posudek druhé strany podle slov Jocha v současnosti posuzují právníci. Do hledání viníka se už zapojila i policie. Rodiče dětí z „májských“ škol podali trestní oznámení na neznámého pachatele. 

Nejasný je také další osud škol. Město má podepsanou smlouvu na druhou fázi jejich zateplování. Projekt kvůli dotacím musí realizovat. Paradoxně se tak může stát, že stavební práce bude provádět firma, se kterou se město bude soudit o to, kdo pochybil při úniku azbestových vláken v první fázi rekonstrukce.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)