Silnice do Krkonoš je tak rozbitá, že odpuzuje turisty

Vrchlabí – Po silnici druhé třídy, která spojuje Horky u Staré Paky a Studenec, projíždí téměř každý, kdo míří z českého vnitrozemí do Krkonoš. Vede tudy hlavní trasa od Prahy, Brna nebo Hradce Králové do Vrchlabí a Špindlerova Mlýna i do Jilemnice a na Horní Mísečky. Komunikace je však ve velmi špatném stavu. Podle krkonošských podnikatelů a starostů jsou díry ve vozovce dokonce tak velké, že odhánějí z hor turisty. Váznou tak obchody a ubývají pracovní příležitosti. Liberecký kraj sice slibuje opravu silnice už šest let, zatím však k ničemu nedošlo, protože se úřady dohadují, kdo má rekonstrukci zaplatit.

Třikilometrový úsek silnice II/293 je zřejmě to nejhorší, s čím se turisté na své cestě do Krkonoš setkávají. „Jezdím po celé republice. Když mi auto začne drncat, poznám, že jsem doma,“ komentovala stav „své“ silnice obyvatelka Studence Lenka Hodková. „Její stav je kritický, havarijní,“ dodal Jan Sobotka, předseda svazu měst a obcí Krkonoše. Důsledkem špatného stavu silnice není pouze odliv turistů z oblasti, která je na jejich přítomnosti závislá. Právě zničená vozovka také brání plánované modernizaci automobilky ve Vrchlabí.

Liberecký kraj, kterému silnice patří, o jejím havarijním stavu dobře ví. Podle Jana Sobotky má už čtyři roky stavební povolení, do opravy se ale dodnes nepustil. Silnice totiž vede podél hranic s Královéhradeckým krajem, kam také přivádí nejvíce turistů. Liberečtí úředníci tak čekají, zda jim sousedé nepřispějí. Oba kraje navíc chtějí, aby na opravu přispěl také stát, a tak se samostatně dosud do ničeho nepustily. „Chtěli jsme silnici opravit letos, ale pak jsme to přehodnotili a rozhodli se, že využijeme státní podporu,“ přiznal náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp. O státních dotacích měla vláda rozhodnout loni. Nakonec ale termín hned několikrát odsunula.

Lidé, kterých se špatný stav týká nejvíce, však nad úřednickými tahanicemi pouze kroutí hlavou. „Občanům, kteří jsou na tu silnici vázáni, je jedno, z jakých peněz to bude. My bychom jen chtěli, aby už to bylo,“ zdůraznil Jan Sobotka. Takřka nikdo však už nevěří, že opravy rozbité silnice začnou ještě letos.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)