Prahu zaplavili cyklisté

Praha – Projet autem Prahou bylo dnes v podvečer obzvlášť náročné. Město přehradil peloton cyklistů, kteří se vydali na Velkou jarní cyklojízdu. Zatímco nebe zčernalo a ozývalo se hřmění, vyrazila jízdní kola na svou cestu z vinohradského náměstí Jiřího z Poděbrad po magistrále a dalších velkokapacitních silnicích do bubenečské Stromovky. Podle organizátorů dorazilo na cyklojízdu asi pět tisíc lidí.

Cyklojízda měla podle organizátorů ze sdružení Auto*mat ukázat, že je jízdní kolo k cestování po Praze stejně dobrý dopravní prostředek jako automobil. „Je oslavou městské cyklistiky a svobodného pohybu po Praze,“ podotkl organizátor jízdy Vít Masare.

Zatímco vyznavači jedné stopy se na dnešní podvečer dlouho těšili, pro řidiče aut se průběžné uzavírky v trase cyklojízdy staly noční můrou. Policisté spolu s organizátory zajišťují, aby hlavní ulice nebyly průjezdné a nebylo možné dostat se do nich z bočních ulic. „Jsem vlastně špuntař. Špuntuju boční ulice, aby se tam nikdo nemohl dostat,“ upozornil dobrovolník Petr Studený, který pomáhal organizátorům.

Podle organizátorů však řidiči vesměs nesli zastavení dopravy příznivě. Například v Legerově ulici na ně lidé mávali z oken. Podle několika účastníků se zdálo, že jen několika málo řidičům taxi se jejich zdržení kvůli cyklojízdě nezamlouvalo.

Cyklisty nezastavily ani semafory. „Dostaneme zelenou vlnu. Před námi pojede policejní vůz, který ji koordinuje, aby byl náš průjezd co nejhladší,“ přiblížil Vít Masare. Přesto nabrala jízda zpoždění. Na závěrečné zvedání kol ve Stromovce dorazili místo v osm až v půl deváté večer značně zkropeni deštěm, který jejich cestu městem provázel.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)