Policie zadržela dva drogové gangy z jižních Čech

České Budějovice - Členy dvou jihočeských skupin výrobců pervitinu zadržela policie. Jeden gang prý prodával drogy i do Rakouska. Celkem policisté obvinili šest lidí, kterým hrozí tresty odnětí svobody až na 12 let, řekl dnes jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Šéfem jedné skupiny byl pravděpodobně třiačtyřicetiletý muž z Prahy. Pervitin podle Matznera vyráběl na Českobudějovicku a drogu lidem poskytl nejméně v osmi stech případech. Spolu s ním policie zadržela další čtyři muže. „Ti krádežemi zajišťovali prostředky pro výrobu a distribuci drog. Ukradli například obrazy, litografie, starožitnosti nebo tři automobily značky Ford,“ uvedl Matzner.

Druhá skupina podle policistů působila především v pohraničí u Českých Velenic na Jindřichohradecku a v Českých Budějovicích. Třiadvacetiletý muž z Jindřichohradecka prý ve spolupráci s dalšími dealery vyráběl na různých místech drogy, které následně distribuoval dál. „V loňském létě například denně prodával dávku pervitinu za 500 korun nezletilé dívce a také její mladistvé kamarádce z Českých Velenic. Mimo českou klientelu zásoboval pervitinem a kvalitní marihuanou také rakouské uživatele drog,“ uvedl Matzner.